Σημαντικές οι αλλαγές που ανακοίνωσε πριν λίγο η ΕΠΣΧ. Αυτές θα ισχύουν από την αγωνιστική περίοδο 2019-20.

Αναλυτικά:

Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, στα πλαίσια των προσπαθειών της και της συνεχούς αναζήτησης νέων τρόπων βελτίωσης του προϊόντος του Χαλκιδικιώτικου ποδοσφαίρου, ανακοινώνει ότι, αρχής γενομένης από την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020, τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής αναδιαρθρώνονται, αναβαθμίζονται και αλλάζουν μορφή και τρόπο διεξαγωγής. Συγκεκριμένα διαλύονται οι μέχρι πρότινος κατηγορίες Α΄, Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνική και στη θέση αυτών δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες, Α΄1, Α΄ και Β΄ κατηγορία.

                             _______________________

Α΄1 κατηγορία :

12 ομάδες, σε πρωτάθλημα δυο γύρων ( 22 αγωνιστικές ) και στη συνέχεια play off και playout, οι πρώτες έξη ομάδες ( θέσεις 1 – 6 ) σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας Χαλκιδικής και οι υπόλοιπες έξη ( 7 – 12 ), επίσης σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη των ομάδων που θα υποβιβαστούν.

Οι ομάδες στη διαδικασία των play off και playout, θα «μεταφέρουν» μαζί τους και τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας, ως εξής :

PLAY OFF : Ο 6ος της κανονικής διάρκειας ξεκινάει τα play off με μηδέν βαθμούς και οι υπόλοιπες ομάδες με τη βαθμολογική διαφορά τους με τον 6ο, διαιρούμενης με το «τρία». Παράδειγμα : ο 6ος έχει στην κανονική διάρκεια 43 βαθμούς και ο δεύτερος 56 βαθμούς. Στα playoff θα ξεκινήσουν, ο 6ος με μηδέν και ο 2ος με 13/3 = 4 βαθμούς.

( Όταν η διαίρεση δίνει δεκαδικό αριθμό, κάτω του 0,50 στρογγυλοποιείται προς τον προηγούμενο, αν είναι άνω του 0,50 στρογγυλοποιείται προς το επόμενο ακέραιο αριθμό ).

PLAY OUT : Η ίδια διαδικασία :

Ο 12ος ξεκινά με 0 βαθμούς τα play out και οι υπόλοιποι με τη βαθμολογική τους διαφορά με αυτόν ( 12ο ) διαιρούμενη με το «τρία», όπως ακριβώς και στην περίπτωση των play off.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην ειδική βαθμολογία των play off και play out, σε βαθμούς, τέρματα και αποτελέσματα μεταξύ τους αγώνων, τότε λαμβάνονται κατά σειρά υπόψιν τα ακόλουθα :

α) Η βαθμολογία των ισοβαθμούντων σωματείων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

β) Το σύνολο των βαθμών στους μεταξύ τους αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

γ) Η διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

δ) Η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

ε) Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

                             ________________________

Α΄ κατηγορία :

12 ομάδες, σε πρωτάθλημα δυο γύρων ( 22 αγωνιστικές ) και στη συνέχεια play off, οι πρώτες έξη ομάδες ( θέσεις 1 – 6 ) σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη της ομάδας που θα προβιβαστεί στην Α΄1 κατηγορία και οι υπόλοιπες έξη play out ( 7 – 12 ), επίσης σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη των ομάδων που θα υποβιβαστούν. Ο τρόπος διεξαγωγής των playoff και play out θα είναι ίδιος με της Α΄1 κατηγορίας.

                     ________________________

Β΄ κατηγορία :

Μέχρι 14 ομάδες, σε έναν όμιλο σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας.

Από 15 μέχρι 29 ομάδες, σε δυο ομίλους σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας.

Από 30 ομάδες και άνω, σε τρεις ομίλους, επίσης σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας.

                        _________________________

ΓΕΝΙΚΑ :

1.- Σε όλες τις κατηγορίες συνεχίζουν να ισχύουν, ασφάλεια ποδοσφαιριστών και διασώστες.

2.- Α΄1 : Στη βασική 11άδα, ένας Κ20

     Α΄ και Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Στη βασική 11άδα, δυο Κ20

3.- Στην Α΄1 κατηγορία, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δίπλωμα προπονητή, τουλάχιστον UEFA C΄.

4.- Η Α΄1 παίζει ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.

   Η Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ παίζει ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΑΚΗ

     Η Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ παίζει Σάββατο – Κυριακή πρωί και Κυριακή απόγευμα.

5.- Εποπτεία γηπέδων στην Α1, ώστε να είναι αξιοπρεπείς και να έχουν τις προϋποθέσεις που θα ορίσει η επιτροπή.

6.- Παρατηρητές διαιτησίας σε όλους τους αγώνες της Α1 και σε επιλεγμένους αγώνες Α΄ και Β΄ κατηγορίας.

* Όλες οι παραπάνω διατάξεις – με εξαίρεση τις «1» και «2» που εφαρμόζονται ήδη –θα εφαρμοστούν από την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020.

( 2 )

ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΑ ΓΗΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2018 – 2019.

Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, ανακοινώνει στα σωματεία μέλη της, ότι από την προσεχή αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ αποδοχής της δήλωσης συμμετοχής για κάθε σωματείο, θα είναι η προσκόμιση ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΟΥ από τον οικείο Δήμο, του γηπέδου που επιθυμεί να αγωνίζεται ως γηπεδούχος.

Σε περίπτωση κατά την οποία, σωματείο αδυνατεί να προσκομίσει παραχωρητήριο, τότε, η διοργανώτρια θα ορίζει ένα γήπεδο ως έδρα αυτού, το δε σωματείο, υποχρεούται να αποδέχεται την όποια απόφασή της. Στο παραχωρητήριο θα πρέπει να αναφέρεται ότι «παραχωρείται η χρήση του γηπέδου . . . στο σωματείο . . ., προκειμένου να το χρησιμοποιεί για προπονήσεις και αγώνες, για ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο 2018  2019».

Η διάταξη αυτή θα εμπεριέχεται και στην προκήρυξη της αυτής αγωνιστικής περιόδου 2018 – 2019, που θα σας γνωστοποιηθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2018.

Επειδή η διαδικασία στην οποία πρέπει να μπει ο κάθε Δήμος, ίσως είναι χρονοβόρα, παρακαλούμε να φροντίσετε εγκαίρως αυτή σας την υποχρέωση.