europe

Συνθήκες εμπορικού πολέμου δημιουργεί η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά και Μεξικό, οι οποίες ήδη απαντούν με αντίμετρα.

Τις ανακοινώσεις από αμερικανικής πλευράς έκανε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, ανακοινώνοντας ότι δασμοί (25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου) θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Μάλιστα ο κ. Ρος εμφανίστηκε σίγουρος ότι οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς «είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία».

Άμεση ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για μία κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (…). Σε αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο κ. Γιούνκερ που προανήγγειλε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» αλά και την επιβολή αντιμέτρων: «Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Λίγο αργότερα, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

«Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

Από την πλευρά το Μεξικό προειδοποίησε ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ χοιρινού κρέατος, μήλων, σταφυλιών και επίπεδου χάλυβα.

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της, ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο της χώρας.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε το Λονδίνο, ενώ η ο γερμανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη» μετά την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη».

«Η απάντησή μας στο «Πρώτα η Αμερική» θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη», σημείωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, προσθέτοντας ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές» και χαρακτηρίζοντας παράνομη την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

«Αδικαιολόγητους και άδικους» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ

«Η Γαλλία αποδοκιμάζει αυτά τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα» είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια «κακή απάντηση» στην ανάγκη ανασχεδιασμού του διεθνούς εμπορίου.

«Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα», είπε.

«Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.