Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης Πρότυπης Λαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, στην οδό Καυταντζόγλου, κήρυξαν σήμερα με συνέντευξη τύπου και επίσκεψη στη λαϊκή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του Περιφερειακού Συμβούλου και Προέδρου της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Μιχάλη Χριστόπουλου και του Δημοτικού Συμβούλου αρμόδιου για θέματα Καθαριότητας και Προέδρου της ΔΕΠΘΕ Λάζαρου Ζαχαριάδη.

Η Πρότυπη Λαϊκή Αγορά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να λειτουργούν με τον ίδιο άψογο τρόπο στο επόμενο διάστημα και οι 92 λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης.

«Πρότυπη Λαϊκή Αγορά σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και καλύτερες συνθήκες για τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Ουσιαστικά, διευθετούμε μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, ώστε οι σύγχρονες λαϊκές αγορές να είναι λειτουργικές, καθαρές, προσβάσιμες και αναβαθμισμένες. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να διακρίνουν άμεσα τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές, από το διαφορετικό χρωματισμό και το λογότυπο με την ιδιότητά τους, που φέρουν οι πάγκοι τους. Μπορούν επίσης, να κινούνται απρόσκοπτα στο χώρο της λαϊκής αγοράς, με άνετους διαδρόμους και ελεύθερους χώρους κατά μήκος της, αλλά και μεταξύ των πάγκων. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των νόμιμων πωλητών σε συγκεκριμένες οριοθετημένες θέσεις.

Λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για τη σχολαστική τήρηση των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στους πωλητές, προχωρώντας παράλληλα στον περιορισμό της ηχορύπανσης, από την εκτεταμένη χρήση γεννητριών. Επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης διαθέτουμε μηχάνημα συμπίεσης συσκευασιών και ειδικούς κάδους περισυλλογής βιοαποβλήτων. Επιπλέον, εγκαθιστούμε για πρώτη φορά, χημικές τουαλέτες σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες χημικές τουαλέτες θα βρίσκονται και σε όλες τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που υλοποιεί και προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την καλύτερη οργάνωση και τη βελτίωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Αλλαγές, που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της λαϊκής, όπως είπε, ο οποίος ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης εξυπηρετεί τους καταναλωτές όλων των εισοδημάτων και την οικονομία της περιοχής (παραγωγούς, εμπόρους και επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας), με την παροχή ποιοτικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες.

«Ο πυρήνας της πολιτικής μας για τις λαϊκές αγορές και ευρύτερα το υπαίθριο εμπόριο είναι να εξελίσσεται διαρκώς αυτός ο δυναμικός θεσμός, που είναι απαραίτητος για το κοινωνικό σύνολο και για την τοπική μας οικονομία. Γι’ αυτό:

1. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας:

  • Προκηρύξαμε 218 νέες άδειες πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές, με δικαιούχους άνεργους συμπολίτες.
  • Προχωρήσαμε στην απόδοση 116 κενών θέσεων σε επαγγελματίες και παραγωγούς, που έχουν νόμιμες άδειες, αλλά δεν είχαν έως τώρα κατοχυρωμένες θέσεις στις λαϊκές αγορές.

2. Δημιουργούμε ακόμα καλύτερες συνθήκες για τους καταναλωτές:

  • Ιδρύσαμε δύο νέες λαϊκές αγορές στις Δημοτικές Κοινότητες Τριλόφου και Νέας Ραιδεστού του Δήμου Θέρμης, με συνολικά 100 νέες θέσεις πώλησης.
  • Νομιμοποιήσαμε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών επί των οδών Κανάρη και Γιάννη Αγγέλου.
  • Υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα διαγραμμίσεων για την οριοθέτηση των χώρων των λαϊκών αγορών, καθώς και των πάγκων των πωλητών.
  • Σταθερά και δυναμικά στηρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες και μέσω των λαϊκών αγορών, με την εξαιρετική και πολύτιμη συνεργασία των Ομοσπονδιών.
  • Αξιοποιήσαμε πόρους ύψους 200.000 ευρώ, για δωρεάν αγορές στις λαϊκές αγορές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με κουπόνια που διατέθηκαν σε οικογένειες με απροστάτευτα τέκνα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Γιουτίκας υπογράμμισε ότι «στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να δώσουμε ριζικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα σημεία που οργανώνονται λαϊκές αγορές σε θέματα καθαριότητας, δημόσιας υγιεινής, δημόσιας ασφάλειας, της άναρχης ανάπτυξης τους, του αθέμιτου ανταγωνισμού και του παραεμπορίου. Η λαϊκή της Καυταντζόγλου, θα διαχειρίζεται στο εξής τα πάντα με διαφορετικό τρόπο, απ’ ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι οι κυριότερες καινοτομίες της Πρότυπης Λαϊκής Αγοράς είναι:

  • Είναι εξολοκλήρου διαγραμμισμένη, γεγονός που εξυπηρετεί τους παραγωγούς και επαγγελματίες, αποτρέποντας φαινόμενα παράνομης ανάπτυξης ή επέκτασης πάγκων, παραεμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Εξασφαλίστηκε η άνετη κίνηση των καταναλωτών, με διαμορφώσεις διαδρόμων και ελεύθερων χώρων.
  • Διατέθηκαν ειδικά καλαίσθητα καλύμματα στους παραγωγούς και πωλητές, ώστε οι πάγκοι τους να ξεχωρίζουν μεταξύ τους (με πράσινο οι πάγκοι των παραγωγών, με μπλε των επαγγελματιών).
  • Για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες. Τις επόμενες μέρες χημικές τουαλέτες θα διαθέτουν όλες οι λαϊκές της Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια διέθεσε γι’ αυτό το σκοπό 280.000 ευρώ.
  • Για την τήρηση της καθαριότητας στο χώρο της λαϊκής ελήφθησαν μέτρα σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ανά δύο πάγκους πώλησης έχει τοποθετηθεί καφέ κάδος ανακύκλωσης βιοαποβλήτων.
  • Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει παροχές νερού στους πωλητές, για την καθαριότητα του χώρου μετά το πέρας της λαϊκής, κρίσιμο μέτρο ειδικά στην πώληση των ψαριών.
  • Το ειδικό μηχάνημα συμπίεσης φελιζόλ του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα βρίσκεται σταθερά στο χώρο της πρότυπης λαϊκής κάθε Παρασκευή.
  • Με τη βοήθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια παρέχει στους πωλητές δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να αποτραπεί η χρήση των γεννητριών και να περιοριστεί ο θόρυβος και η ηχορύπανση.

«Στόχος μας είναι η Πρότυπη Λαϊκή Αγορά στην Καυταντζόγλου να λειτουργήσει πιλοτικά κι εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, να εφαρμόσουμε τις ίδιες προδιαγραφές και τα ίδια μέτρα και στις υπόλοιπες 92 λαϊκές της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανακοινώθηκε ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλισμένο 1 εκ. ευρώ σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό της, για την κατάρτιση και υλοποίηση του διετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων των Λαϊκών Αγορών 2018 – 2019. Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις προβολής και ανάδειξης του θεσμού των λαϊκών και δράσεις με ειδικό κοινωνικό πρόσημο, όπως τα δωρεάν κουπόνια για αγορές από τις λαϊκές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση του θεσμού των λαϊκών αγορών αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο ο κ. Τζιτζικώστας, όσο και ο κ. Γιουτίκας. Όπως τόνισαν «οι δυο νέες λαϊκές σε Τρίλοφο και Νέα Ραιδεστό, με 100 νέες θέσεις πώλησης θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στον Ιούνιο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η ψήφιση τροπολογίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις 218 νέες άδειες πώλησης προϊόντων σε λαϊκές από άνεργους. Αμέσως μετά θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή όπου θα προεδρεύει Πρωτοδίκης η οποία θα αποδώσει κατόπιν κλήρωσης και με απόλυτη διαφάνεια τις νέες άδειες στους δικαιούχους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στη χώρα που ενέκρινε την απόδοση 5.000 νέων αδειών πλανόδιου εμπορίου για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, αξιοποιώντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Αποδόθηκαν ήδη 116 κενές θέσεις σε επαγγελματίες και παραγωγούς με νόμιμες άδειες, αλλά χωρίς κατοχυρωμένες θέσεις στις λαϊκές, ενώ μετά την ψήφιση της προαναφερθείσας τροπολογίας θα αποδοθούν άλλες 477 κενές θέσεις. Στο επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν από δύο ή και περισσότερες χημικές τουαλέτες σε όλες τις λαϊκές της Θεσσαλονίκης, καθώς 292 κινητές χημικές τουαλέτες θα τοποθετούνται κάθε εβδομάδα στις λαϊκές. Πόροι συνολικού ύψους 200.000 ευρώ διατέθηκαν για πρώτη φορά για κουπόνια δωρεάν αγορών από ευπαθείς ομάδες στις λαϊκές αγορές. Κουπόνια έως και 700 ευρώ διατέθηκαν σε οικογένειες με απροστάτευτα τέκνα. Ήδη είναι εξασφαλισμένο το ποσό των 220.000 ευρώ για την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος και την επόμενη χρονιά. Υλοποιείται από την Περιφέρεια  ένα ευρύ πρόγραμμα διαγραμμίσεων, καθώς έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι διαγραμμίσεις σε 14 λαϊκές».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι «πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, που είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής μας συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για να φτάσουμε εδώ καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα σωρό προβλήματα και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια την πιθανή ανακατανομή των χώρων για τις λαϊκές αγορές, καθώς έχουμε πολλά αιτήματα».

Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι «η Πρότυπη Λαϊκή Αγορά είναι μια σημαντική πρωτοβουλία κι εμείς από την πλευρά του Δήμου έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος αποκομιδής οργανικών απορριμμάτων και του φελιζόλ. Θα είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι με την Περιφέρεια για να βοηθήσουμε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κοινόχρηστο χώρο και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευμόμενος από τον κ. Γιουτίκα, επιθεώρησε την Πρότυπη Λαϊκή Αγορά της Καυταντζόγλου και συνομίλησε με παραγωγούς, επαγγελματίες και καταναλωτές.