Την έκδοση ενός 45χρονου Τούρκου στην πατρίδα του και την παράδοσή του στην τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Πρόκειται για τον ιστορικό και δημοσιογράφο Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ και είναι γνωστός για τη φιλοκουρδική-αριστερή του δράση στη γείτονα από νεανική ηλικία.

Η Τουρκία ζήτησε τον Τουγκούτ Καγιά προκειμένου να εκτίσει υπόλοιπο ποινής, μετά από καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση».

Σύμφωνα με τη συνήγορό του ο Άρειος Πάγος είπε ναι στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές και πλέον η απόφαση για παράδοση στην τουρκική δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Από σήμερα ο Καγιά ξεκινά απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος. «Φίλοι, σύντροφοι. Η δικαστική απόφαση είναι ενδεικτική για το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη. Συνελήφθην στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας» δήλωσε χθες από τη φυλακή ο Καγιά.

Ο 45χρονος υποστηρίζει ότι δεν θα έχει δίκαιη ποινική μεταχείριση στην πατρίδα του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Πηγή: iefimerida.gr