Στην εποχή του #MeToo αλλάζουν τα δεδομένα στους διαγωνισμούς ομορφιάς. Οι διοργανωτές του “Μις Αμέρικα” ανακοίνωσαν ότι καταργούν την εμφάνιση με τα μαγιό, ενώ οι υποψήφιες, αντί να εμφανίζονται με βραδινή τουαλέτα, θα επιλέγουν μια εμφάνιση της επιλογής τους.

Το Miss America δεν θα κρίνει πλέον τις υποψήφιες για το στέμμα βασιζόμενο σε κριτήρια που σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνισή τους και θα καταργήσει τον γύρο με την παρουσίαση των μαγιό, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρός του, σύμφωνα με την οποία αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον «καλλιστεία», αλλά ένας «διαγωνισμός».

Η εμφάνιση των υποψηφίων με μαγιό, που μετρά για το 10% της τελικής βαθμολογίας, θα αντικατασταθεί με μια μίνι συζήτηση με την κριτική επιτροπή, ενώ η εμφάνιση με τη βραδινή τουαλέτα, που ισοδυναμούσε με το 15% του τελικού βαθμού, θα είναι πλέον μια παρουσίαση των υποψηφίων με το ντύσιμο της επιλογής τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της παρουσίασης, κάθε συμμετέχουσα θα μιλάει για τα κοινωνικά σχέδια, με τα οποία θα ήθελε να ασχοληθεί εφόσον νικήσει, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Miss America, που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της τελετής.

Οι όροι που θα καθορίζουν το νέο σύστημα αξιολόγησης που θα χρησιμοποιούν οι κριτές δεν έχουν προς το παρόν αναρτηθεί στον ιστότοπο, όπου παραμένει δημοσιευμένο το παλαιότερο καθεστώς, με σαφείς αναφορές σε κριτήρια εξωτερικής εμφάνισης. «Δεν είμαστε πλέον καλλιστεία, είμαστε ένας διαγωνισμός» δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Miss America Organization, Γκρέτσεν Κάρλσον, που στέφθηκε Miss America το 1989.

Contestants take the stage for the swimsuit competition in the third and final night of preliminary competition in the Miss America pageant in Atlantic City, N.J. on Thursday Sept. 8, 2016. The new Miss America will be crowned Sunday. (AP Photo/Wayne Parry)

Η τελετή 2019 θα προβληθεί την 9η Σεπτεμβρίου από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, από το Ατλάντικ Σίτι, στο Νιου Τζέρσεϊ. Αφού ανέλαβε καθήκοντα στην ηγεσία του διαγωνισμού, η δημοσιογράφος Γκρέτσεν Κάρλσον αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, αφού προκάλεσε την παραίτηση, το 2016, του διευθύνοντος συμβούλου του Fox News Ρότζερ Άιλες, τον οποίο κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση. Η τοποθέτηση της Κάρσλον στο Miss America ακολουθεί την αναγκαστική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Miss America Organization, Σαμ Χάσκελ.

Σε μια έρευνα του ενημερωτικού ιστότοπου Huffington Post αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην επικεφαλής είχε στείλει πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στοχοθετούσαν μεταξύ άλλων τη Μάλορι Χάγκαν, νικήτρια του διαγωνισμού το 2013, την οποία χλεύαζε, διότι πάχυνε, και σχολίαζε δηκτικά τη σεξουαλική της ζωή, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «εύκολη».

«Πολλές νεαρές γυναίκες μας είπαν: θα θέλαμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, όμως δεν θέλουμε να μας παρουσιάζουν με μαγιό και ψηλοτάκουνα» εξήγησε η Γκρέτσεν Κάρλσον, σε μια συνέντευξη στο ABC, που προβλήθηκε σήμερα. «Ποια δεν θα ήθελε να επιβεβαιώνει τον εαυτό της, να μαθαίνει να ηγείται, να πληρώνει για τις σπουδές της και να μπορεί να δείχνει στον κόσμο ποια πραγματικά είναι, από τα βάθη της ψυχής της;» διερωτήθηκε η πρόεδρος.

«Αυτό θα κρίνουμε αρχής γενομένης από σήμερα» υπογράμμισε η ίδια, περιγράφοντας τη νέα εποχή για τον διαγωνισμό που προσεγγίζει τον 1 αιώνα ζωής (1921).

Πηγή: news247.gr