Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 προβλέπει τη διάθεση 16 δισ. ευρώ στον τομέα τού διαστήματος, προκειμένου η ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω τον ηγετικό ρόλο της και να παραμείνει στην παγκόσμια πρωτοπορία στο πεδίο του διαστήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε, προτείνει να ενοποιηθούν όλες τις υφιστάμενες και οι νέες διαστημικές δραστηριότητες σε ένα ενιαίο πρόγραμμα. Βασικός στόχος θα είναι η προώθηση μίας ισχυρής διαστημικής βιομηχανίας με αυξημένη πρόσβαση των νεοφυών διαστημικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση υψηλού κινδύνου, από κοινού με το επόμενο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την Έρευνα.

Επίσης, θα διατηρηθεί οπωσδήποτε η αυτόνομη πρόσβαση της ΕΕ στο διάστημα, καθώς η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την τεχνολογία, την ασφάλεια και την άμυνά της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συνολικού προγράμματος, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εξακολουθήσει, λόγω της τεχνογνωσίας του, να αποτελεί τον βασικό εταίρο για την τεχνική και επιχειρησιακή εφαρμογή του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης θα μετονομαστεί σε «Οργανισμό της ΕΕ για το διαστημικό πρόγραμμα» και θα υποστηρίζει όλο και περισσότερο την εκμετάλλευση και τη διείσδυση στην αγορά των διαστημικών δραστηριοτήτων της ΕΕ.