Να αναβάλει την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S400 αποφάσισε η Άγκυρα, σύμφωνα με ανταπόκριση από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η παραλαβή επρόκειτο να γίνει σε 9 μήνες.

Η αναβολή γίνεται στη σκιά της αμερικανικής προειδοποίησης ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων επηρεάζει την πώληση των αμερικανικών F-35.

Επισήμως η Άγκυρα επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.

Η αναβολή πάντως της παραλαβής του ρωσικού συστήματος γίνεται λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και την προχθεσινή προειδοποίηση του State Department ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

πηγή: capital.gr