Αναβάλλεται η τελική απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Ο λόγος είναι η πορεία απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για μέρος της οποίας απαιτείται επιβεβαίωση. Η διαθεσιμότητα του ποσού πάντως λήγει στις 15 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του ESM αναφέρει ότι “σημειώθηκε πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές, ότι ορισμένες πληρωμές για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελούνται πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ”.

“Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος” και “είναι έτοιμο να επανέλθει για αυτό το ζήτημα με τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα, εφόσον είναι διαθέσιμη η επιβεβαίωση” που ζητείται.

Επίσης η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η άλλη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της εκταμίευσης του εναπομένοντος 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών “θεωρείται ικανοποιητική”.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Υπήρξε θετική εισήγηση από τον ESM για την έγκριση εκταμίευσης και εντός λίγων ημερών θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη για την τυπική έγκριση, αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.

Μαραθώνιος πληρωμών στο και… πέντε

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες είχε λάβει χώρα ένας μαραθώνιος πληρωμών. Σε αυτόν επιδόθηκαν οι κρατικοί φορείς για να εκπληρώσουν το σχετικό προαπαιτούμενο προκειμένου να καταστεί εφικτή σήμερα η έγκριση εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την 3η αξιολόγηση (αυτή που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018) και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Η απόφαση θα ληφθεί πλέον σε τηλεδιάσκεψη με βάση νέα στοιχεία που θα περιέχει το πόρισμα της Κομισιόν που πέρασε χθες και από την “κρίση” του EWG. Σε αυτό, πέρα από την υποδόση, εξετάστηκε και το ζήτημα της 4ης αξιολόγησης με τον κ. Χουλιαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες, να δίδει διαβεβαιώσεις για κατάθεση σήμερα του Εφαρμοστικού Νόμου, μαζί με Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό στη Βουλή ώστε να ψηφισθεί έως τις 14 του μηνός. Άκαρπες ήταν πάντως οι χθεσινές συναντήσεις στο Παρίσι για το χρέος με διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν νέες απόπειρες τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο ESM στην ατζέντα της συνόδου αν παρουσιαστεί “μια ικανοποιητική αξιολόγηση” τότε “θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης” του ποσού.

Η υποδόση συνδέεται με την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και η ανάγκη για επιτάχυνση των τελευταίων ημερών συνδέεται με το γεγονός ότι τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ που δόθηκαν στην δημοσιότητα προ ημερών έδειξαν ότι τα κρατικά “φέσια” σε αξία παραμένουν σχεδόν στάσιμα στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του ο ESM ανέφερε ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την εκτίμηση των θεσμικών οργάνων για την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών”. Επισήμανε ότι αν παρουσιαστεί “μια ικανοποιητική αξιολόγηση” τότε “θα ανοίξει ο δρόμος ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών”.

Σημειώνεται ότι το πακέτο εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αλλά από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που συνδέθηκαν με την 3η αξιολόγηση, διατέθηκαν τα 5,7 δις ευρώ για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, για την πληρωμή οφειλών του κράτους (500 εκατ ευρώ) και για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού διαθεσίμων.