Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συνεδριάζουν στον Καναδά είναι μάλλον απίθανο να εκδώσουν ένα τελικό ανακοινωθέν με την ολοκλήρωση της συνόδου τους, το Σάββατο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ τους, κυρίως στα θέματα που αφορούν το εμπόριο.

Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.

Λόγω των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ το πιθανότερο είναι ο Καναδάς, η χώρα που φιλοξενεί φέτος τη G7, να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούν οι έξι χώρες, όπως το εμπόριο και το κλίμα, ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Λα Μαλμπέ γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) και ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν μια “πολύ εγκάρδια” συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Ελιζέ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αποκομμένο από τον κόσμο και τους διαδηλωτές, το Λα Μαλμπέ υποδέχεται τους ηγέτες των πλουσιότερων χωρών κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Πιο εύκολα θα συναπαντιόταν κανείς με μια αρκούδα, παρά με τον Ντόναλντ Τραμπ ή με την Άγγελα Μέρκελ: η σύνοδος της G7, στον Καναδά, όπου συμμετέχουν οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, διεξάγεται μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων, των φιλοπερίεργων και, κυρίως, των διαδηλωτών.

Μια απόσταση 140 χιλιομέτρων χωρίζει την πόλη του Κεμπέκ, όπου βρίσκεται το κέντρο Τύπου, από το γραφικό Λα Μαλμπέ, όπου συναντιούνται οι ηγέτες, σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, το Manoir Richelieu, πάνω στον ποταμό Άγιο Λαυρέντιο.

Εκτός από το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, το καζίνο και τα γήπεδα γκολφ είναι συνήθως οι μεγάλες ατραξιόν του Λα Μαλμπέ που πλέον έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με ένα τείχος ύψους τεσσάρων μέτρων. Τα αυτοκινητάκια που χρησιμοποιούν οι γκόλφερ για να μετακινούνται έχουν επιταχθεί από πάνοπλους αστυνομικούς ενώ οι κουλοχέρηδες μπήκαν στις αποθήκες για να δημιουργηθεί χώρος για τους περίπου 150 δημοσιογράφους που πηγαινοέρχονται από το Κεμπέκ στο Λα Μαλμπέ διασχίζοντας δασωμένους λόφους όπου, καμιά φορά, εμφανίζονται αρκούδες.

Μια χούφτα δημοσιογράφοι επιτρέπεται κάθε φορά να πλησιάζουν στο ξενοδοχείο και να παρίστανται, για λίγα λεπτά, στις πρώτες συναντήσεις των ηγετών μεταξύ τους.

Οι συζητήσεις των ηγετών αναμένονται τεταμένες, κυρίως λόγω των διαφωνιών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των άλλων έξι προέδρων και πρωθυπουργών (του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας). Οι οικοδεσπότες Καναδοί ελπίζουν ότι θα ελαφρύνουν κάπως την ατμόσφαιρα με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που οργανώνουν απόψε και στις οποίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και καλλιτέχνες του Cirque du Soleil.

Πάντως, οι αρχές του Καναδά θα δαπανήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους για τη G7, σχεδόν το 70% των 600 εκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτουν, στα μέτρα ασφαλείας. Συνολικά, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή 8.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Ακόμη και στο Κεμπέκ, οι δρόμοι της παλαιότερης καναδικής πόλης είναι σχεδόν άδειοι: η κυβέρνηση έδωσε άδεια σε περίπου 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές έχουν αδειάσει ένα μέρος της φυλακής του Κεμπέκ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να γίνει καμία σύλληψη.