Οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ του Καναδά συμφώνησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις προκειμένου να επανενταχθεί η Ρωσία στην Ομάδα αυτή, δήλωσε απόψε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Μέρκελ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, είπε επίσης ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου. Πρόσθεσε όμως ότι αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα είναι μια έντιμη παραδοχή τους ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, για την οποία της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.

O Τραμπ θέλει τη Ρωσία πίσω στην Ομάδα των Επτά

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να επιστρέψει η Ρωσία στην G7, άποψη την οποία φάνηκε να συμμερίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

«Έδιωξαν τη Ρωσία, πρέπει να επανεντάξουν τη Ρωσία. Επειδή πρέπει να έχουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προτού πάρει το αεροπλάνο για τον Καναδά προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Κεμπέκ.

«Έχουμε μια ολόκληρη υφήλιο να κυβερνήσουμε» είπε και γι’ αυτό χρειάζεται και η Ρωσία. «Ήμουν ο χειρότερος εφιάλτης της Ρωσίας, αλλά η Ρωσία θα έπρεπε να βρίσκεται σ’ αυτό το τραπέζι», υπογράμμισε.

Το αίτημά του υποστηρίζει κι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε σύνοδο της G7. H νέα λαϊκιστική κυβέρνηση του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά ακολουθεί γενικώς μια φιλορωσική γραμμή και επιδιώκει τερματισμό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Από την πλευρά της η Μόσχα δεν είχε δείξει μέχρι πρότινος να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην G7 καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν ποντάρει περισσότερο στην Ομάδα των 20 (G-20) όπου μετέχουν π.χ. η Κίνα και η Ινδία.