Κόσμος

Τέλος τα Γερμανικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ;

Είναι ο διακαής πόθος του πλανητάρχη. Ο Donald Trump αναθεματίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, φέρεται να δήλωσε σε παλαιότερη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ: «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί. Δείτε τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων που πουλούν στις ΗΠΑ. Εμείς θα το σταματήσουμε αυτό».

Ουσιαστικά ο Trump, τόσο στη σύνοδο των G7 την οποία και τίναξε στον αέρα, όσο και ακόμα σαφέστερα στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε αυτά που έλεγε απο το 1990 ότι θα υπερφορολογούσε τις Mercedes και όλα τα Ιαπωνικά αυτοκίνητα, ενώ προεκλογικά απειλούσε ανοικτά και την BMW, η οποία έχει στα σχέδιά της να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής στο Μεξικό, με τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται εκεί να προορίζονται και για την αγορά της Αμερικής.

Δε σταμάτησε όμως ακόμα και όταν έλαβε το χρίσμα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του τον Ιανουάριο απειλώντας τις μη Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ότι θα επιβάλει φόρο εισαγωγής 35% στα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ, μήνυμα το οποίο έριξε κατακόρυφα -έστω και πρόσκαιρα- την αξία των Γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο Trump επέκρινε της BMW, Daimler και Volkswagen για την «αποτυχία τους» όπως είπε χαρακτηριστικά, να παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα στο έδαφος των ΗΠΑ.

Είναι γνωστό πως η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της Γερμανικής οικονομίας και αυτό το ξέρει καλά ο επιχειρηματίας και πλανητάρχης. Μένει να δούμε αν όλα αυτά απλά είναι επικοινωνιακές φωτοβολίδες ή θα υλοποιηθούν με κάποιο τρόπο.

Φήμες πάντως κάνουν λόγο ότι το επιτελείο του Trump έχει έτοιμο νόμο-καταπέλτη για τις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, το οποίο επεξεργάζονται οι νομικοί του Λευκού Οίκου, ώστε να μην καταπέσει στα δικαστήρια.

Κύκλοι του Προέδρου, αναφέρουν “off the record” οτι θέλει να βάλει τόσο υψηλούς δασμούς στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, κάτι το οποίο αν το κάνει, θα αυξήσει κατακόρυφα την τελική τους τιμή έναντι των Αμερικανικών. Με λίγα λόγια θα τα πετάξει εκτός αγοράς κυρίως τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες κάνει πωλήσεις ρεκόρ στις ΗΠΑ…

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close