«Το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει σήμερα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και αρκέστηκε στο να αναφερθεί μόνο στο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών υποστηρίζοντας πως θα γίνει την Δευτέρα.

Σε ερώτηση για το αν η κατάληξη των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το τηλεφώνημα θα είναι θετική ή αρνητική, ο κ. Κοτζιάς παρέπεμψε στους δύο πρωθυπουργούς.

Σκοπιανά ΜΜΕ: Σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα

Εντός της ημέρας αναμένεται να τηλεφωνήσει ο Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο Makfax. «Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα», αναφέρει το Makfax επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές. «Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες», αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Σαββατοκύριακο, σύμβουλοι των δύο χωρών συζήτησαν για κάποια από τα ανοιχτά θέματα και σημειώθηκε πρόοδος. Το Makfax αναφέρει ότι η σκοπιανή πλευρά «προσέφερε δημιουργικές λύσεις που προστατεύουν την ταυτότητα και την γλώσσα».

«Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία», καταλήγει το Makfax.

Πηγή με γνώση της διαπραγμάτευσης έλεγε πως «δεν είναι καλό που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής το τηλεφώνημα» αν και η ελληνική πλευρά δεν χάνει την ψυχραιμία της κι εξακολουθεί να πιστεύει ότι στο τέλος ο Πρωθυπουργός Ζάεφ θα αλλάξει στάση και θα προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Δεν επιβεβαιώνουν τα περί συνάντησης Μέρκελ – Ζάεφ την Τετάρτη

Την ίδια ώρα, κυκλοφορούν φήμες περί επικείμενης συνάντησης του Ζόραν Ζάεφ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Τετάρτη, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σκοπιανοί διαμηνύουν πως δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση, ενώ κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται ούτε στο επίσημο πρόγραμμα της Καγκελαρίας.

πηγή: reader.gr