Συνολικά 3.065 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τα 20.000 κι έχουν καταγραφεί 57 θάνατοι.

Άλλα 49 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συνολικά ο αριθμός των περιστατικών της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου ανέρχεται πλέον σε 3.065 – με την καταγραφή να έχει αρχίσει από τον περασμένο Μάιο οπότε και η επιδημία εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα από τις βαλκανικές κατά κύριο λόγο χώρες. Επίσης, έχουν δηλωθεί και τέσσερις θάνατοι λόγω επιπλοκών της ιλαράς στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως στην Ευρώπη τα κρούσματα της ιλαράς έχουν ξεπεράσει τα 20.000 κι έχουν καταγραφεί 57 θάνατοι.

Η ιλαρά στην Ελλάδα

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών. Επίσης, η ιλαρά πλήττει και επαγγελματίες Υγείας, που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υγειονομικών, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές αλλά και λοιπό προσωπικό σε δημόσιες δομές υγείας, έχουν εκδηλώσει ιλαρά.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα και να επεκταθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

πηγή: protothema.gr