Ευρώπη

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων

Μία συμφωνία μετά από 27 χρόνια που είχαν ανάγκη τα Βαλκάνια, σχολιάζουν στις ανταποκρίσεις τους τα διεθνή Μέσα – Ρεπορτάζ σε όλον τον κόσμο μετά τις ανακοινώσεις των δύο πρωθυπουργών.

Για μία σημαντική συμφωνία, μετά από 27 χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, στις ανταποκρίσεις τους μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ.

Το πάντα έγκυρο και αντικειμενικό BBC, τόνισε στον τίτλο του τη μαχρόχρονη διαδικασία των 27 χρόνων για την επίτευξη της συμφωνίας, επισημαίνοντας τις ενστάσεις των Ελλήνων, αλλά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών, πρέπει να επικυρωθεί αφενός από τον λαό των Σκοπίων, μέσω δημοψηφίσματος όπως δήλωσε και ο Ζάεφ και από την από την ελληνική Βουλή.

Το Irish Times γίνεται πιο συγκεκριμένο, καθώς τονίζει ότι «Η Μακεδονία μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το ιρλανδικό Μέσο κάνει λόγο για μία ιστορική συμφωνία και φιλοξενεί τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

Το Al Jazeera αναφέρθηκε σε «Οδύσσεια» για το όνομα των Σκοπίων και εκτίμησε στο ρεπορτάζ του ότι «η επίλυση του ονόματος είναι τα καλά νέα που χρειάζονται τα Βαλκάνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Indepedent, ο οποίος έκανε λόγο για μία συμφωνία μετά απο πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Guardian, ο οποίος επίσης επισημαίνει τη συμφωνία μετά από 27 χρόνια συζητήσεων και εμπλοκών. Στο ρεπορτάζ του βρετανικού Μέσου τονίζεται ότι το θέμα του ονόματος «δηλητηρίαζε» τις σχέσεις των δύο κρατών για πολλά χρόνια και ότι η διαδικασία άρχισε να εξελίσσεται με αφορμή το αίτημα των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που η Ελλάδα έθερε βέτο και για στις δύο περιπτώσεις, αν δεν προέκυπτε συμφωνία στο Σκοπιανό.

Το Associated Press αναφέρθηκε με έκτακτη είδηση στη συμφωνία, κάνοντας λόγο για το τέλος μίας διαμάχης.

Αναφορά έκανε και το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας στον τίτλο του ότι η Ελλάδα «συμφώνησε να αναγνωρίσει τη Μακεδονία ως Δημοκρατία της ΒόρειαςΜακεδονίας».

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close