Μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ το 2ο Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ, στη Χαλκιδική. Υπουργοί των ρωσικών περιφερειών & παράγοντες της ρωσικής τουριστικής αγοράς συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των ελληνικών περιφερειών για τις νέες ευκαιρίες στον τουρισμό και για νέες συνεργασίες τα επόμενα χρόνια.

Σημαντικό βήμα για την τουριστική διασύνδεση των ελληνικών και ρωσικών περιφερειών που κινητοποιεί νέα σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσε το 2Ο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ, που διεξήχθη στη Χαλκιδική.

Το φόρουμ εγκαινίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και συμμετείχαν 15 υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ρωσικών περιφερειών, και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων των ελληνικών περιφερειών, και κορυφαίων παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες δράσεις που σχεδίασε και ανέλαβε το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018, και σε συνέχεια αντίστοιχης διοργάνωσης στη Μόσχα τον Ιανουάριο.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η κα Κουντουρά παρουσίασε το ελκυστικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας στην σημαντική για τον τουρισμό μας ρωσική αγορά, και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί το φόρουμ για να προωθήσουν νέες και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες άμεσα και για τα επόμενα χρόνια. Χαρακτήρισε το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας, ως μία μεγάλη γιορτή για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών και την αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ροών και τόνισε το σημαντικό του ρόλο ως πυλώνα διαπεριφερειακής σύμπραξης με τη στήριξη των φορέων και του ιδιωτικού τομέα.

«Πρόκειται για ένα επιχειρησιακό πλαίσιο συνεργασίας μέσα από το οποίο αναδεικνύουμε νέους ελληνικούς προορισμούς στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, καθώς και τα νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα που προσφέρουν, διευρύνοντας την τουριστική προσφορά μας σε όλη τη Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το φόρουμ με στοχευμένες παρουσιάσεις και προγραμματισμένες συναντήσεις θέτει τις βάσεις ώστε στη συνέχεια να επισφραγιστεί με συγκεκριμένες συμφωνίες η τουριστική διασύνδεση των ελληνικών και των ρωσικών περιφερειών. Και επομένως να εδραιώσουμε μία νέα θετική δυναμική στην τουριστική συνεργασία μας για τα επόμενα χρόνια» επισήμανε η Υπουργός.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, και αναπληρωτής επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού Ρωσίας Rostourism, κ. Sergey Korneev, χαρακτήρισε το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί συνειδητή και σταθερή επιλογή των Ρώσων επισκεπτών, ενώ και για το 2018 τόνισε ότι το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας είναι ισχυρό παρά την τουριστική ανάκαμψη και άλλων γειτονικών προορισμών.

Έγιναν παρουσιάσεις του εθνικού τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και της Ρωσίας και σε ειδικές ενότητες συζητήθηκε η δυναμική ανάπτυξης νέων συνεργασιών από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των περιφερειών και των τουριστικών αγορών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επισκέψεις των Ρώσων προσκεκλημένων στη Θεσσαλονίκη.

Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν οι: Olga Sinenko, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού και Περιφερειακής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Anton Pyatovsky, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Νεολαίας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεμέροβο, Marya Badmatsyrenova, Υπουργός Τουρισμού της Δημοκρατίας της Μπουριατίας, Victoria Lapina, Υπουργός Πολιτισμού της Περιφέρειας Κράσνονταρ, Zhanna Malysheva, Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Πολιτισμού της Περιφέρειας Πσκοβ, Yulia Rybakova, διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Γιαροσλάβλ, Pavel Suslov, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Καλούγκα, Οlga Vasilenko, Υφυπουργός, Πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρασνογιάρσκ, Yevgeny Rodinov, υφυπουργός και Διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού του Υπουργείου Επενδυτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Νόβγκοροντ, Anna Statva, Υφυπουργός Πολιτισμού της Περιφέρειας Ομσκ, Sergey Emelyanov, Υπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού και Αρχειοθέτησης της Δημοκρατίας των Κόμι, Yuri Kupiriyanov, Μόνιμος Εκπρόσωπος της Δημοκρατίας Σακχά (Γιακουτία) του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και Maria Trofimova, Υπουργός Τουρισμού και Διευθύντρια Τμήματος Προώθησης της Περιφέρειας Τιουμέν.

Επίσης συμμετείχαν εκτός από τον Sergey Korneev, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Rostourism, οι Olga Sanaeva, Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας, Maya Lomidze, Εκτελεστική Διευθύντρια της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας ATOR, Gennady Lamshin, Πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Ξενοδοχείων, Alexey Musakin, Γενικός Διευθυντής της «Cronwell Management» και Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Ξενοδοχείων, Ekaterina Yaranina, Γενική Διευθύντρια της “ACCORD Management Group” και Μέλος του Δ.Σ. της Ρωσικής Ένωσης Ξενοδοχείων, Taras Demura, Γενικός Διευθυντής της «TT-Travel» και Vladimir Rubtsov, Αναπληρωτής Διευθυντής Προϊόντος και Τιμολόγησης TUI Ρωσίας. Το Φόρουμ κάλυψαν η Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Λένινγκραντ, Ludmila Fomicheva, και εκπρόσωποι Ρωσικών ΜΜΕ.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου, ο Προϊστάμενος ΕΟΤ Ρωσίας και ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας κ. Γ. Μπουτίνας, Δυτικής Μακεδονίας κ. Π. Κώττας, Κεντρικής Μακεδονίας Αλ. Θάνος, Ηπείρου κ. Στρ. Ιωάννου, Δυτικής Ελλάδας Κ. Καρπέτας με τον κ. Λαυρέντη Βασιλειάδη, Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής , η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάου με τον Διευθυντή του Τμήματος Τουρισμού κ. Ψυχάρη και τον ειδικό σύμβουλο κ. Σ. Βαρελά, από την Περιφέρεια Κρήτης ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων της Θεσσαλονίκης κ. Σπ. Πέγκας, ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Άρης Σολούνιας, και εκπρόσωποι των φορέων ΗΑΤΤΑ και ΣΕΤΕ.

Συμμετείχε ακόμη ο κ.Μπόρις Μουζενίδης, Πρόεδρος του Ομίλου Mouzenidis που είναι ο επίσημος συνεργάτης της ρωσικής πλευράς και συγκεκριμένα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας, και χορηγός του Φόρουμ. Οι εργασίες του φόρουμ διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Miraggio Thermal Spa Resort στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, που συμμετείχε επίσης ως χορηγός στην πρωτοβουλία του Φόρουμ και μεταξύ άλλων ανέλαβε τη φιλοξενία της ρωσικής αποστολής.