Η Κυριακή εξακολουθεί να παραμένει η επικρατέστερη ημέρα για την πραγματοποίηση της τελετής στη βόρεια όμως πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες σε Αθήνα και Σκόπια για τη συνάντηση της Πρέσπας, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Κυριακή εξακολουθεί να παραμένει η επικρατέστερη ημέρα για την πραγματοποίηση της τελετής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, δηλαδή στην ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία, βεβαίως, των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Εχουν προσκληθεί ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο προσωπικός απεσταλμένος του για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβάλει για ακόμα μία μέρα την υπογραφή για λόγους συμβολικούς αλλά και πρακτικούς. Οι πρακτικοί λόγοι αφορούν, βεβαίως, την εκκίνηση των διαδικασιών στην ΠΓΔΜ.
Αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία, ο κ. Ζάεφ θα την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή. Δεδομένου ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αναμένεται να αναπέμψει το νομοσχέδιο έγκρισης της συμφωνίας με την Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσει και μια δεύτερη, ανάλογη κοινοβουλευτική διαδικασία, προκειμένου το κείμενο να επικυρωθεί.

Πηγή: voria.gr