Ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να καταλάβουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απροσδόκητη απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποκηρύξει το ανακοινωθέν της G7, μόλις έφυγε από τη Σύνοδο, παρότι νωρίτερα το είχε εγκρίνει.

«Ειλικρινά, δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να καταλάβουμε τι κάνει ο Τραμπ, ή τι κάνουν άλλοι. Αυτό που είναι το κλειδί είναι να αντλούμε σωστά συμπεράσματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μάας σε συνέντευξη στη Corriere della Sera.

«Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Ατλαντικής Συμμαχίας. Δεν θα έλεγα πως η Δύση δεν υφίσταται πλέον, αλλά μάλλον πως ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες», συνέχισε ο Μάας.

«Ορισμένα πράγματα που θεωρούσαμε στο παρελθόν δεδομένα- ιδίως ότι οι ΗΠΑ αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας της Ευρώπης-δεν ισχύουν πλέον», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Ιταλία, ο Μάας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με κατανόηση τις διαμαρτυρίες της χώρας για την ανεπαρκή συμβολή των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αναγνώρισε πως η Γερμανία πρέπει να συμπεριφέρεται πιο ταπεινά στους εταίρους της. «Εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει να εκλαμβανόμαστε στην Ευρώπη ως μια χώρα που κάνει εκφοβισμούς, λέει στους άλλους τι να κάνουν, πώς λειτουργεί ο κόσμος, και πάντα ξέρει τι είναι καλύτερο», ανέφερε.