Με ημερήσια αποζημίωση χαμηλότερη του μέσου εργαζόμενου, το οποίο δεν θεωρείται καν εργατικό ημερομίσθιο αλλά αποζημίωση για την κάλυψη δαπανών διατροφής, ιματισμού και υποδήσεως, από την μία πλευρά ο ΟΑΕΔ και η φορολογική διοίκηση τους θεωρεί εργαζόμενους, ενώ ο ελληνικός στρατός και το ΙΚΑ τους θεωρεί εθελοντές.

Έτσι, ως «απασχολούμενοι» δεν έχουν πλέον και δικαίωμα κάρτας ανεργίας, η οποία θα τους εξασφάλιζε την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη ή δικαίωμα συμμετοχής σε πρόγραμμα επιδότησης εργασίας από τον ΟΑΕΔ και σε προκηρύξεις συμβάσεων εργασίας, ενώ παράλληλα τους αφαιρείται και ο χρόνος ανεργίας από τότε που ξεκίνησαν τις υπηρεσίες τους στον στρατό.

Παράλληλα, οι αποδοχές τους φορολογούνται κανονικά με παρακράτηση 20%, παρόλο που δεν αποτελούν εργατικό ημερομίσθιο.
Τι απαντά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η απασχόληση των Εθνοφυλάκων χαρακτηριστικά εξαρτημένης εργασίας, αφενός επειδή η παρεχόμενη από αυτούς απασχόληση φέρει χαρακτηριστικά εθελοντικής υπηρεσίας και αφετέρου η καταβαλλόμενη σε αυτούς αμοιβή χαρακτηρίζεται ως αποζημίωση και όχι ως μισθός.

Επίσης, οι Εθνοφύλακες δεν προσλαμβάνονται και δεν αμείβονται με βάση το μισθολόγιο του ΥΠΕΘΑ (ώστε να υπόκεινται σε σχετικές ασφαλιστικές εισφορές) αλλά «κατατάσσονται» ή «καλούνται να υπηρετήσουν» υπό τα όπλα και με συγκεκριμένη αποστολή.

Όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραπέμπει στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης όσο και το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: dikaiologitika.gr