Η απαγόρευση της οδήγησης για τις γυναίκες, η οποία ισχύει εδώ και δεκαετίες στη Σαουδική Αραβία, ήρθη σήμερα και συγκινημένες και υπερήφανες δεκάδες γυναίκες οδηγοί βγήκαν αμέσως στους δρόμους του Ριάντ με τα αυτοκίνητά τους.

“Είναι ένα ιστορικό γεγονός για κάθε γυναίκα στη Σαουδική Αραβία”, δήλωσε η Σαμπίκα αλ Ντοσάρι, μια παρουσιάστρια της σαουδαραβικής τηλεόρασης αναφερόμενη στην ιστορική αυτή απόφαση στη Σαουδική Αραβία, την μόνη χώρα στον κόσμο όπου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν.

“Αισθάνομαι ελεύθερη σαν πουλί”, δήλωσε παράλληλα στο AFP η επίσης παρουσιάστρια της τηλεόρασης Σαμάρ Αλμογκρέν, οδηγώντας το αυτοκίνητό της κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ριάντ.

Το μέτρο αυτό, αίτημα εδώ και καιρό ακτιβιστριών που έχουν καταλήξει ακόμη και στη φυλακή επειδή τόλμησαν να αψηφήσουν την απαγόρευση, τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 00:00 τοπική ώρα, ωθώντας δεκάδες γυναίκες να βγουν στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.

Πολλές γυναίκες της σαουδαραβικής ελίτ που μπορούσαν να οδηγούν στο Λονδίνο ή το Ντουμπάι, αλλά όχι στο Ριάντ, είχαν αψηφήσει την απαγόρευση στη Σαουδική Αραβία, όμως συλλαμβάνονταν.

“Είναι μια μεγάλη επιτυχία”, σχολίασε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Αλ Ουάλιντ Μπεν Ταλάλ.

“Τώρα οι γυναίκες έχουν την ελευθερία τους”, σημείωσε ο Σαουδάραβας αυτός πρίγκιπας σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Twitter.

Η ιστορική αυτή αλλαγή στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν ιδέα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και ανήκει σε ένα ευρύ σχέδιο εκσυγχρονισμού της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας.