Επίσκεψη στην Τεχεράνη πραγματοποιεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Αμπντολρέζα Ραχμανί Φαζλί.

Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Αβραμόπουλου βρέθηκαν η συνεργασία Τεχεράνης-ΕΕ στο θέμα της μετανάστευσης, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών, τα προβλήματα των προσφύγων στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή, η μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Τεχεράνη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε, αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση κι ενώπιον της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ότι «δεν υπάρχει λύση σε εθνικό επίπεδο» επί αυτού του ζητήματος, το οποίο «θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο».

«Δεν υπάρχει εθνική λύση. Όλοι εκείνοι που επιστρέφουν στην εθνική πολιτική ιδίως αναφορικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης, απαρνούνται τα συμφέροντα της ίδιας τους της χώρας» ανέφερε ο κύριος Αβραμόπουλος.

«Πρέπει να καταφέρουμε να υιοθετήσουμε κοινή πολιτική, (κοινή) στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, ειδάλλως το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει» τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προτού προσθέσει:

«Δεν είναι η οικονομική κρίση που έθεσε σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό σχέδιο, αλλά κυρίως η μεταναστευτική κρίση».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, «η Ευρώπη έκανε πολλά πράγματα έως σήμερα: δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια, πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και ιστορικής ευθύνης προς τις επόμενες γενιές».

«Είναι καθήκον μας, το καθήκον της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των ηγεσιών των κρατών μελών».

Ο κύριος Αβραμόπουλος επισήμανε επίσης ότι «δεν είναι εύκολο», όμως «είμαι πολύ αισιόδοξος διότι, όπως όλοι εμείς, έχω μελετήσει την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξαν στο παρελθόν κρίσεις όμως στο τέλος η Ευρώπη εξήλθε αυτών ισχυρότερη και πιο αποφασιστική».

Σχετικά με τη μίνι Σύνοδο για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης σημείωσε:

«Τα αποτελέσματα (της μινι Συνόδου) είναι πολύ ενθαρρυντικά» κι αυτό επιτρέπει να «μεταδώσουμε σαφή μηνύματα στην Ευρώπη». Για τον κύριο Αβραμόπουλο, «στο μέλλον, η Ευρώπη θα έχει ανάγκη τους μετανάστες». «Όμως αυτό που είναι σαφές», όπως πρόσθεσε, «είναι ότι όλοι εκείνοι που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη πρέπει να σέβονται τους ευρωπαϊκούς νόμους».