Διατεθειμένος για νέες κόντρες εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, εξαιρώντας την Ελλάδα από τις χώρες που έχουν προκαλέσει την ενόχλησή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αποφασισμένος ακόμα και για ρήξη με τις χώρες που αρνούνται να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Δυτικής Συμμαχίας, όπως συμφωνήθηκε στη Βαρσοβία το 2014.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, η Αμερική θα σταματήσει «να είναι ο κουμπαράς όλου του κόσμου» φέρεται να είναι το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, από το οποίο εξαιρούνται μόνο τέσσερις χώρες: η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εσθονία και η Πολωνία. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματική πηγή, ο κ. Τσίπρας θα είναι ένας εκ των τεσσάρων ηγετών, που δεν θα αντιμετωπίσει την οργή του Αμερικανού προέδρου.
Όλες οι υπόλοιπες θεωρούνται «προβληματικές» από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Αμερική στις στρατιωτικές δαπάνες, μία κίνηση που την αναδεικνύει σε «συνεπή εταίρο» της κυβέρνησης Τραμπ.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αναφέρεται με θετικό τρόπο για τη χώρα μας.
Φέρεται να τονίζει, όμως, ότι το ποσό που πρέπει να διατίθεται για την άμυνα, πρέπει να περιλαμβάνει και αγορές στρατιωτικού υλικού. Βέβαια η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16, με ένα κόστος της τάξης των 1,6 δις. δολαρίων, που θεωρείται ικανοποιητικό για μία χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας. Η χώρα μας, ναι μεν είναι τυπική στις υποχρεώσεις της, αφού χρησιμοποιεί το 3,61% του ακαθάριστο εγχώριου προϊόντος για τις αμυντικές δαπάνες, όμως σε αυτές περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων στρατιωτικών.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τραμπ αναφέρεται με θετικά λόγια για την Ελλάδα στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι στις επιστολές που έστειλε σε χώρες οι οποίες δεν «πιάνουν» το ποσοστό του 2%, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις. Πιο αρνητικές χαρακτηρίζονται οι επιστολές προς την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Ο κ. Τραμπ θεωρεί αδιανόητο να ξοδεύει η Αμερική δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και οι ίδιες να μην κάνουν τίποτα από την πλευρά τους, ούτε καν τα συμφωνηθέντα.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Γερμανίας, αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα ζητώντας από την κ. Μέρκελ να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, στρατιωτικές και οικονομικές. Ο κ. Τραμπ φέρεται να εγκαλεί επίσης τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.
Πηγή:hellasjournal