Στο τέλος μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο Αύγουστο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έθεσε στους συνεργάτες του το ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να εισβάλουν στη Βενεζουέλα, καθώς η ευρισκόμενη σε πολιτική και οικονομική κρίση χώρα της Λατινικής Αμερικής αποτελεί κίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η πρόταση εξέπληξε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αλλά και τον τότε βοηθό του προέδρου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν αποχωρήσει από τις θέσεις τους.
Τη συζήτηση αποκάλυψε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ο οποίος έχει γνώση της συζήτησης.
Σε μια συνομιλία που διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά, ο στρατηγός ΜακΜάστερ και άλλοι παρόντες προσπάθησαν να εξηγήσουν στον κ. Τραμπ ότι η στρατιωτική δράση θα μπορούσε να κοστίσει στις ΗΠΑ καλές σχέσεις με άλλες λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο δεν έκανε πίσω. Χρησιμοποίησε τα παραδείγματα “ένοπλης” διπλωματίας των ΗΠΑ στον Παναμά και στη Γρενάδα τη δεκαετία του ’80.
Την επόμενη ημέρα, στις 11 Αυγούστου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δημιούργησε κλίμα εγρήγορσης σε φίλους και συνεργάτες, κάνοντας λόγο για “στρατιωτική επιλογή” προς απομάκρυνση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.
Ο Τραμπ έθιξε το θέμα μιλώντας και με τον ομόλογό του της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, αλλά και με δύο Κολομβιανούς αξιωματούχους.
Το έθεσε δε εκ νέου τον Σεπτέμβριο σε προέδρους χωρών της Νότιας Αμερικής, σε δείπνο το οποίο τους παρέθεσε, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.