Το σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας στο θέμα των 8 στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα συνεχίζεται, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίρνει τη σκυτάλη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πρακτορείο Ανατολή, χαρακτήρισε περίεργη την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για χορήγηση πολιτικού ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς.
Μάλιστα, επανέλαβε την εκδοχή Ερντογάν ότι η ελληνική πλευρά είχε πει πως θα προχωρούσε στην έκδοσή τους στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «H Ελλάδα κατέβαλλε αρχικά προσπάθειες για την έκδοση αυτών των ατόμων στην Τουρκία, αλλά της ασκήθηκαν πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Ερντογάν), αλλά το μπλόκαραν οι δικαστές».
Στο κάδρο, όμως, βάζει και τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας: «Ο Κοτζιάς μου είχε πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πραξικοπηματίες».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε και στην ελληνική Δικαιοσύνη για την απόφασή της να μην εκδώσει τους «8», λέγοντας: «Βλέπουμε τώρα από τη δικαστική απόφαση ότι πρώτα τους απελευθέρωσαν και μετά πήραν άσυλο. Οι δικαστές δέχονται πολύ σοβαρές πιέσεις. Βλέπουμε τις αποφάσεις των Ελλήνων δικαστών για τους πραξικοπηματίες. Οι δικαστές πιθανώς να μην ακούν την κυβέρνησή τους εκεί, αλλά γνωρίζουμε ότι αποφάσισαν υπό την πίεση της Ευρώπης».

«Δώστε μας τους 8 για να έχουν δίκαιη δίκη οι 2»

Η νέα πρόκληση ήρθε αφού είχε γίνει γνωστό πως η Αγκυρα είχε στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στην οποία συνέδεε για πρώτη φορά επισήμως- ευθέως τους 8 Τούρκους με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στη φυλακή της Αδριανούπολης.
«Δώστε μας τους 8 για να έχουν δίκαιη δίκη οι 2», είναι ουσιαστικά το ρεζουμέ της τουρκικής επιστολής, με ημερομηνία 31 Μαΐου, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».
Η επιστολή της Αγκυρας, με αποστολέα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, έρχεται ως απάντηση στο ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να εκδώσει αρχικά τους «8» και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων, αλλά διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μια δίκαιη δίκη», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της.

Πηγή: iefimerida.gr