Οι άνθρωποι του τουρισμού ήταν οι πρώτοι που έζησαν από κοντά τις αντιδράσεις των Σκοπιανών επισκεπτών στη χώρα μας, αμέσως μετά τη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων ως Βόρειας Μακεδονίας.
Η υπογραφή της συμφωνίας συνέπεσε με την τουριστική σεζόν κατά την οποία εκατοντάδες Βαλκάνιοι περνούν τις διακοπές τους στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική. Όπως τονίζει ο πρόεδρος Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, οι τουρίστες από τα Σκόπια εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι θεωρώντας βέβαια ευνοϊκή για τους ίδιους την συμφωνία που επετεύχθη. «Με τη χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, μπορούν πλέον άνετα να αυτοβαφτίζονται μακεδόνες. Προς το παρόν είναι συγκρατημένοι και δεν  προκαλούν. Δεν ξέρουμε όμως σε ένα χρόνο από σήμερα τί θα λένε», επισημαίνει ο κ. Χαδαλής.

Το ίδιο επισημαίνει και ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ολυμπιάδας Δημήτρης Σαρρής, ο οποίος βάζει τον τουρισμό πάνω από τις πολιτικές πρακτικές και τις όποιες εξελίξεις. «Ο τουρισμός δεν εμπλέκεται σε αυτά. Όλοι οι βαλκάνιοι για μας είναι καλοδεχούμενοι αφού οι Έλληνες επισκέπτες πλέον είναι είδος προς εξαφάνιση», αναφέρει.
Από το χώρο των κάμπινγκ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αντώνης Δεληδημητρίου κατατάσσει τους Σκοπιανούς τουρίστες σε δυο κατηγορίες. «Είναι οι συνετοί επισκέπτες μας που λένε ότι έρχονται από τα Σκόπια, τη FYROM, και είναι και οι προκλητικοί τουρίστες που αποκαλούνται Μακεντόνσκι. Οι πολιτικοί μας θα πρέπει να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να πάρουν σωστά το παιχνίδι στην πλάτη τους. Αλλιώς θα υπάρξουν αντιδράσεις και από την ελληνική πλευρά», προβλέπει ο κ. Δεληδημητρίου.

Άνοδος στα κάμπινγκ, πτώση στα ενοικιαζόμενα

Αδυνατούν να ανακάμψουν  τα ενοικιαζόμενα στη Χαλκιδική φέτος κυρίως εξαιτίας δυο σοβαρών παραγόντων. Ο πρώτος αφορά τα σημάδια και φέτος της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες. Αν και έχει ανοίξει πρόσφατα το σύστημα για να δηλωθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων, ωστόσο η πτώση έφτασε στο 10 τοις εκατό και η παρανομία οργιάζει ακόμη. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δημήτρης Χαδαλής, από τις 2000 κατοικίες που ενοικιάζονται μέσω γνωστής πλατφόρμας, δηλώνονται μόλις οι 200.

“Στην Τουρκία μπορεί ο τουρίστας να βρει δωμάτιο ακόμη και με 10 ευρώ. Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το ανταγωνιστούμε”, αναφέρει ο κ. Χαδαλής

Ο δεύτερος λόγος της πτώσης είναι η άνοδος της Τουρκίας ω ς τουριστικής αγοράς. Ανέκαμψε κατά 37 τοις εκατό και προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές λόγω υποτίμησης της λίρας.
Στα κάμπινγκ, αντιθέτως, εμφανίζεται μια αύξηση της κίνησης γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντικό για τη Χαλκιδική, προσφάτως δοκιμασμένη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες.