Να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ φέρεται να απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων!
Αν οι σύμμαχοι δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους, τότε οι Αμερικανοί θα πορευτούν μόνοι τους φέρεται να είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το DPA επικαλούμενο πολλές πηγές.
Σύμφωνα με το Reuters oι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν στη συνέχεια από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια έκτακτη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών.
Κάποια στιγμή, σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο ο Τραμπ απευθύνθηκε στη γερμανίδα καγκελάριο με το μικρό της όνομα: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι γι’ αυτό», φέρεται να της είπε.
Το Reuters, πάντως, μεταδίδει επικαλούμενο δύο δικές του πηγές στη Συμμαχία, ότι ο Τραμπ, αν και τα έψαλλε στους εταίρους, δεν απείλησε με αποχώρηση.
O Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη σύνοδο, όπως είπε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Τις άγριες διαθέσεις του κατά των συμμάχων για τις αμυντικές τους δαπάνες και τις εμπορικές πρακτικές των Ευρωπαίων εταίρων τις είχε δείξει, πάντως,  ο Τραμπ από το πρωί μέσω Twitter:
«Οι πρόεδροι έχουν προσπαθήσει εδώ και πολλά χρόνια ανεπιτυχώς να καταφέρουν η Γερμανία και άλλα πλούσια έθνη του ΝΑΤΟ να πληρώσουν περισσότερα. Πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους. Η Αμερική πληρώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να επιδοτήσει την Ευρώπη και χάνει πολλά στο Εμπόριο», έγραψε.
Και συνέχισε τα πυρά κατά του Βερολίνου με μια δεύτερη ανάρτηση:
«Και κυρίως… η Γερμανία ξεκίνησε να πληρώνει τη Ρωσία, τη χώρα από την οποία χαίρει προστασίας ενεργειακά, δισεκατομμύρια δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες, που προέρχονται από νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία. Μη αποδεκτό! Όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να ανεβάσουν στο 4% του ΑΕΠ τις στρατιωτικές τους δαπάνες».
Πηγή: iefimerida.gr