Εκκενώθηκαν, πριν από λίγη ώρα, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής, όπου μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη.
Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 15 έως 26 μίλια, βόρειοι-βορειοδυτικοί, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή στο πευκοδάσος, που είναι δυσπρόσιτη για τις αρχές. Κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές τους παρακινούν να κατέβουν στην παραλία.

Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής. Οι οικισμοί που εκκενώθηκαν είναι: Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2.
Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο.
Ο αττικός ουρανός έχει γεμίσει καπνό από την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Κινέτα.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις λόγω της μεγάλης φωτιά στην Κινέτα. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, επί ποδός θα βρίσκονται οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας στην Αττική.
Στο μεταξύ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη. Επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο, 2 Ε/Π & 5 Α/Φ.

«Μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές»

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε:
«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».
Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.
Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό Πανόραμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αν έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια.
από athensvoice.gr