Στο πλαίσιο της δράσης “εν νυκτί…” που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους συμμετέχει με την εκδήλωση “Η νεκρόπολη της Ακάνθου υπό το φως των λυχναριών”, η οποία θα διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου στο κέλυφος προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου νεκροταφείου της Ακάνθου στην Ιερισσό Δήμου Αριστοτέλη.

Εντός του αρχαιολογικού χώρου θα τοποθετηθούν πήλινα αντίγραφα λύχνων από τη νεκρόπλη της Ακάνθου, που θα ανάψουν από τις 21.00 έως τις 22.30 ώρες κατά τις οποίες αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδεχτούν τους νυχτερινούς επισκέπτες και θα τους μιλήσουν για το σκοτάδι και τη λήθη, το φως και τη μνήμη, μέσα από τις ιστορίες ζωής και θανάτου. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από τους ήχους μουσικής σχετικής με την περίσταση.
Εκδηλώσεις “Εν νυκτί…” στα αρχαία Στάγειρα  στις 6 Αυγούστου
Εκδήλωση όμως με τίτλο   “Νυχτερινές περιπλανήσεις στα βήματα του Αριστοτέλη” διοργανώνεται και στα αρχαία Στάγειρα.
Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018, από τις 20:30 έως τις 21:30 οι νυχτερινοί επισκέπτες θα πάρουν τους φακούς τους και θα περιηγηθούν με συνοδεία αρχαιολόγου της Εφορείας μας στους δρόμους και στα μονοπάτια της γενέθλιας πόλης του φιλοσόφου. Στο τέλος της περιπλάνησης, καθισμένοι στη στοά του αρχαιολογικού χώρου θα αφηγηθούμε μύθους και παραμύθια, ενώ στις 21:30 οι πιανίστες Δημήτρης Παπαχαραλάμπους και Γιώργος Κεχαΐδης θα ταράξουν για λίγο τη νυχτερινή γαλήνη μ’ ένα ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια.
Η στοά της αρχαίας αγοράς των Σταγείρων θα λειτουργήσει ως σκηνή για τους πιανίστες, ενώ η πλατεία εμπρός από τη στοά θα φιλοξενήσει το ακροατήριο.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 8:00 έως τις 23:00, οπότε αναμένεται το τέλος της εκδήλωσης.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό : 23770 23578, 23710 22060