Με σύμμαχο τον καιρό (ζέστη, βροχοπτώσεις, υγρασία) συνεχίζει την πορεία του μέσω των κουνουπιών ο ιός του Δυτικού Νείλου σε ολοένα περισσότερες περιοχές της χώρας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες επτά ημέρες: από 12 που είχαν δηλωθεί την περασμένη Πέμπτη τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 22, με τα 13 εξ αυτών να έχουν εκδηλωθεί σε κατοίκους των Μεγάρων.
Εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται καθώς έχουν εμφανίσει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν δηλωθεί σε εννέα δήμους έναντι τεσσάρων που ήταν στον κατάλογο πριν από μία εβδομάδα.
Έτσι, μετά τα Μέγαρα και την Ηλιούπολη (Αττική), την Τανάγρα (Βοιωτίας) και τη Χαλκηδόνα (Θεσσαλονίκης), πέντε νέες περιοχές μπήκαν στον χάρτη της λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για την Ελευσίνα (Αττική), τη Σαλαμίνα (Πειραιάς), Ωραιόκαστρο (Θεσσαλονίκη), Χαλκίδα (Εύβοια), Αλεξάνδρεια (Ημαθία).
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν ότι η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού και ζητούν από τους πολίτες σε όλες τις περιοχές, τόσο σε αυτές όπου ήδη κυκλοφορεί ο ιός όσο και στις άλλες, να εφαρμόζουν μέτρα για την ατομική τους προστασία αλλά και μέτρα για να κρατούν τους πληθυσμούς των κουνουπιών έξω από τα σπίτια.