Την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης χαιρέτισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του Δ.Σ. της τράπεζας στο “δράμα που βιώνει η χώρα με τις δασικές πυρκαγιές”.
“Καλωσορίζουμε τις επιτυχείς δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και προσδοκούμε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κράτησε κλειστή την πόρτα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επαναλαμβάνοντας ότι “τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το QE και γι’ αυτό χρειάζεται το waiver [παρέκκλιση]. Το waiver ήταν εκεί όσο υπήρχε πρόγραμμα, μετά τη λήξη του προγράμματος λήγει και το waiver”.
Για την Ευρωζώνη συνολικά, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και για την πορεία σύγκλισης του πληθωρισμού προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για ρυθμούς κοντά, αλλά κάτω, από το 2%.
Επανέλαβε πάντως ότι “είναι ακόμα νωρίς να κηρύξουμε νίκη στον πληθωρισμό”, τονίζοντας και πάλι ότι “χρειάζεται σύνεση, υπομονή και επιμονή” στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τα μέτρα προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Σημείωσε πάντως ότι η πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “είναι καλό σημάδι καθώς δείχνει ότι υπάρχει προθυμία για διάλογο”.
Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται έξι χρόνια από την περίφημη δήλωση του πως “θα κάνω ό,τι χρειαστεί” για το ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι το 2012 με το σήμερα “φαίνονται πολύ μακρινές εποχές”.
“Αυτό δείχνει ότι σήμερα το ευρώ είναι σε πολύ πιο ισχυρά θεμέλια και αυτό οφείλεται στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις όλο αυτό το διάστημα, αν και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν”, δήλωσε.
Εκτίμησε τέλος ότι “η ΕΚΤ σήμερα είναι μια πολύ διαφορετική τράπεζα καθώς διαθέτει ένα σημαντικό εύρος εργαλείων”.
Διατηρεί την πρόβλεψη για τερματισμό του QE στο τέλος Δεκεμβρίου
Την πρόβλεψη για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους επανέλαβε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Δ.Σ. αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
από capital.gr