Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να δει κινήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, διατυπώνοντας την αντίθεσή του να προβεί σε διαπραγματεύσεις για μια συνολική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ουάσινγκτον.
«Δεν είμαι υπέρ να ξεκινήσουμε μια διαπραγμάτευση ενός τεράστιου εμπορικού συμφώνου, όπως την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων), επειδή το γενικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη Τύπου στην Ισπανία.
Παράλληλα σημείωσε πως αναμένει οι ΗΠΑ να προβούν σε κινήσεις για τους παράνομους, όπως τους χαρακτήρισε, δασμούς που έχουν επιβάλει σε χάλυβα και αλουμίνιο. Πρόσθεσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν γεωργικά ζητήματα.
Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ήρθαν μια μέρα μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον τερματισμό επιβολής επιπλέον εμπορικών δασμών και τη διεξαγωγή συνομιλιών για ανοιχτές αγορές.