Τα τραγικά γεγονότα της Αττικής με το χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας στην πυρκαγιά εγείρουν ταυτόχρονα ερωτήματα και αγωνία για το βαθμό ετοιμότητας, πρόληψης και αντιμετώπισης ενός αντίστοιχου συμβάντος σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Βαλιάνος, μιλώντας στον Focus 103,6.,  και στο Θωμά Παπαθανασίου εξήγησε ποια είναι η εικόνα της Χαλκιδικής, αλλά και ποιές οι πολιτικές πτυχές των τραγικών γεγονότων.

«Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρξε αδράνεια στη μετέπειτα αντιμετώπισή της. Έπρεπε να εφαρμοστεί το σχέδιο εκκένωσης που είχε εισηγηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο δήμο. Έπειτα είναι ευθύνη τη αυτοδιοίκησης να ενημερώσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια. Θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές αν όχι τα σπίτια», εκτίμησε ο κ. Βαλιάνος.
Στην ερώτηση που προβληματίζει όλους μας, γιατί δηλαδή δεν ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή στο Μάτι οι κάτοικοι, ο κ. Βαλιάνος ανέφερε ότι «αν και υπάρχει τεχνολογία με σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από το 2014 με  την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως του γεωεντοπισμού δεν ενεργοποιήθηκε».
Μιλώντας για τη Χαλκιδική αποκάλυψε ότι «δεν είναι σε γνώση μας συγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης περιοχών στη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία και νομίζω ότι όλα αυτά είναι αφορμή να επικαιροποιηθεί ένα σχέδιο και να κοινοποιηθεί στους πολίτες ποιος θα είναι ο δρόμος καταφυγής σε μια περίπτωση πυρκαγιάς».
Ειδικότερα στη Χαλκιδική όπως είπε, κινδυνεύουν περισσότερο τα πευκοδάση. Εξέφρασε όμως σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι πιστώσεις στις δασικές υπηρεσίες επέτρεψαν τη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δρόμων.  « Εδώ πρέπει να συμβάλλουν και οι πολίτες με τον καθαρισμό οικοπέδων και χωραφιών», τόνισε σε σημείο της συνέντευξής του.
Μιλώντας ο κ. Βαλιάνος για τα μέσα των υπηρεσιών και της Πυροσβεστική είπε ότι στη Χαλκιδική θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα και σε επίπεδο μηχανημάτων και εξοπλισμού. Μάλιστα αποκάλυψε και τις συζητήσεις με πρώην διοικητή της Π.Υ. Πολυγύρου που προσπαθούσε με δωρεές και άλλους τρόπους να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και τις οικονομικές δυσκολίες για την επισκευή των πυροσβεστικών οχημάτων.

Επίπλαστη η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό

Στο πολιτικό σκέλος των δραματικών γεγονότων ο κ. Βαλιάνος έκανε λόγο για μια πολιτική διαχείριση με μεγάλο αντίκτυπο απέναντι στον Έλληνα πολίτη. «Σε επικοινωνιακό σχεδιασμό του 24ωρου από την κυβέρνηση είχαμε τη συνέντευξη τύπου που έλεγε ότι όλα έγιναν στο ακέραιο. Την επομένη, ο πρωθυπουργός ανέλαβε επίπλαστα την πολιτική ευθύνη των συμβάντων. Ήταν μια ρητορική υπεκφυγή από την πλευρά του πρωθυπουργού», είπε κατηγορηματικά ο κ. Βαλιάνος, και συμπλήρωσε ότι «ο πρωθυπουργός είπε αυτό που νόμιζε ότι θέλει να ακούσει το λαϊκό αίσθημα για να ηρεμήσει. Αλλά δεν είναι έτσι. Μια συγγνώμη θα έκλεινε πολλές πληγές. Θα απάλυνε τον πόνο των ανθρώπων, και θα έστελνε το μήνυμα ότι αναγνωρίζονται τα λάθη».