Σε μία προσπάθεια να υλοποιήσει την πρόθεσή της για «έμπρακτη» ανάληψη ευθύνης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κατεδαφίσεις χιλιάδων αυθαιρέτων. Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στην σφοδρή κριτική για τους επί μέρους χειρισμούς, που έγιναν το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν οι φλόγες έπνιξαν και έκαψαν δεκάδες ανθρώπους στο Μάτι.
Ειδικότερα, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δήλωσε πως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα 2.500 αυθαιρέτων σε δασική έκταση και 685 αυθαιρέτων στον αιγιαλό που προσδιορίζονται προς κατεδάφιση, σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο ΥΠΕΚΑ ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις- και ότι το σχέδιο αυτό θα παρουσιάσει, πιθανότατα την Τετάρτη, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης.

Πότε θα αρχίσουν οι κατεδαφίσεις;

Επί του πρακτέου, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ρίσκο να αναμετρηθεί με το «τέρας» της γραφειοκρατίας και των πάσης φύσεως συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτήν, με τα αυθαίρετα όχι μόνο να μην κατεδαφίζονται, αλλά να πολλαπλασιάζονται. Στο απλό, αλλά δύσκολο ερώτημα «πότε θα αρχίσουν οι κατεδαφίσεις», η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ήταν «όσο το δυνατόν συντομότερα», χωρίς να θέσει συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό.

Δεν «έδειξε» υπουργό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν «έδειξε» κανέναν υπουργό ως περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνο για τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις, επιμένοντας ότι «η ώρα της αποτίμησης δεν είναι αυτή». Ωστόσο, συμπληρώνει ότι θα έρθει η στιγμή για να αποτιμηθεί «πολιτικά και υπηρεσιακά» η κατάσταση, παραπέμποντας και στην Δικαιοσύνη.
Πρακτικά, με τις διατυπώσεις του, ο κύριος Τζανακόπουλος αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς σημειώνει ότι δεν είναι σωστό «να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα έπειτα από μία ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ ουσιαστικά ο πρωθυπουργός παίρνει περισσότερο χρόνο για να σκεφθεί, να αξιολογήσει και να κρίνει. Η τελική κρίση του, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποτυπωθεί σε έναν ανασχηματισμό που οι πάντες περιμένουν, χωρίς να είναι ακόμα ορατό το πότε θα έρθει.

Περί βοηθημάτων

Ως προς τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα (ρυθμίσεις εισφορών & δόσεων, επίδομα ανεργίας, εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους), ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ- ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εργασίας υπογράφει την Τρίτη όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του. Και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά & πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης».
O Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ για «εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης» κατά της κυβέρνησης, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» και «διαρκή διαστρέβλωση δηλώσεων».
«Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής: Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ότι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον».