Βέβαιος για την επιτυχία του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς δεν υπάρχει, όπως είπε εναλλακτική στην πορεία που παίρνει η χώρα.
Ωστόσο, δεν θέλησε να προβλέψει τι θα ψηφίσει η Βουλή της χώρας του σε περίπτωση αποτυχίας του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή μη επαρκούς προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες.
«Έχουμε μια εξαιρετική, μοναδική ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε. Εμείς οι πολιτικοί κάναμε τη δουλειά μας λαμβάνοντας αποφάσεις ανεξάρτητα από τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας. Η θητεία μου στην πρωθυπουργία λήγει κανονικά τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά θα μπορούσε να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου φέτος. Ωστόσο, βρίσκομαι στη θέση αυτή για να λαμβάνω αποφάσεις. Το έκανα και είμαι ευγνώμων που η κυβέρνηση και η Βουλή υποστηρίζουν αυτές τις αποφάσεις, που λαμβάνονται για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πολιτών», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε ότι ευθύνες για το μέλλον της ΠΓΔΜ φέρουν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας, προς τους οποίους απηύθυνε έκκληση να φερθούν υπεύθυνα και να επιτρέψουν στους πολίτες να λάβουν μια απόφαση για ένα ζήτημα ιστορικής σημασίας…
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στα Σκόπια, ο Ζάεφ τόνισε ότι προσκάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για να στηρίξει την φιλοδυτική πορεία της χώρας. «Ελπίζω να βρει το χρόνο και να έλθει εδώ για να ενθαρρύνει τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν», είπε.
Η καμπάνια για το δημοψήφισμα αναμένεται να αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, της κυβέρνησης και της Βουλής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τελευταίας, Ταλάτ Τζαφέρι.
«Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει το μήνυμα και την αναγκαιότητα αυτού του δημοψηφίσματος. Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε.
Πηγή: newpost