Ο κίνδυνος να χάσουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη σεζόν 2020/21 είναι πιο ορατός από ποτέ. Ο σημαντικός ρόλος της ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός που «πρέπει» να περάσει.
Προφανώς και είναι πολύ νωρίς. Αρχές Αυγούστου ποτέ δεν κρίθηκε τίποτα. Πόσω μάλλον όταν έχουμε δεδομένα μια ομάδα σε ευρωπαϊκό όμιλο (ΠΑΟΚ), την πρωταθλήτρια ΑΕΚ ν’ αρχίζει την δική της προσπάθεια να επιστρέψει σε ομίλους του Champions League και την ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία στην UEFA από τις ελληνικές τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει την άλλη εβδομάδα την Λουκέρνη.
Ομως πέρσι χάσαμε μια θέση (από 14η η Ελλάδα τερμάτισε στην 15η) και φέτος βρισκόμαστε ήδη στην 16η και με δύο από τις πέντε ομάδες μας που πήραν ευρωπαϊκό εισιτήριο να… ψάχνουν για φιλικά μιας και δεν θα έχουν άλλο ευρωπαϊκό ματς. Και μπορεί ο ΠΑΟΚ να έκανε το μάξιμουμ κόντρα στην Βασιλεία, εντούτοις Ατρόμητος και Αστέρας μας προσγείωσαν στην πραγματικότητα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την 15η θέση. Αυτή πρέπει να κυνηγήσουν οι πλέον τρεις ελληνικές ομάδες…
Γιατί η 16η θέση (όπως και η 17η δεν αλλάζει κάτι) ουσιαστικά μας στερεί μία ομάδα στην Ευρώπη για τη σεζόν 2020/21. Ταυτόχρονα ενόψει και της επόμενης σεζόν (που θα μπούμε ως 15οι) θα χάσουμε και μία καλή ευρωπαϊκή χρονιά. Για την ακρίβεια την καλύτερη της 5ετίας μιας και την σεζόν 2014/15 είχαμε μαζέψει 6.200.
Η τελευταία μας 5ετία:
2014/15: 6.200
2015/16: 5.400
2016/17: 5.800
2017/18: 5.100
2018/19: 0.600 (και συνεχίζουμε)
Φέτος λοιπόν μετά το τέλος του δεύτερου προκριματικού γύρου βρισκόμαστε στην 16η θέση περιμένοντας και την κλήρωση της Δευτέρας για τις τρεις ομάδες. Πολύ σημαντική κλήρωση για ΑΕΚ και Ολυμπιακό μιας και θα ξέρουμε τον βαθμό δυσκολίας σε περίπτωση πρόκρισης (ή σε περίπτωση αποκλεισμού της ΑΕΚ).


Τι σημαίνει λοιπόν η 16η θέση για την Ελλάδα εάν παραμείνουμε σε αυτήν στο τέλος της ευρωπαϊκής μας χρονιάς;

  1. Τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη και όχι πέντε που έχουμε φέτος (και θα έχουμε και του χρόνου)
  2. ΜΟΝΟ μία ομάδα στα προκριματικά του Champions League. O πρωταθλητής ο οποίος θα ξεκινάει και από τον 2ο προκριματικό γύρο.
  3. Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό του Europa League.
  4. Ο δεύτερος της βαθμολογίας στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League.
  5. Ο τρίτος της βαθμολογίας στον 1ο (!) προκριματικό γύρο του Europa League.

Και για όσους πιστεύουν πως το να μειωθούν οι ομάδες μας στην Ευρώπη θα είναι καλύτερο μιας και ο συντελεστής των επιτυχιών θα διαιρείται με το τέσσερα (και όχι με το πέντε) αρκεί να εξηγήσουμε ότι λίγη σημασία θα έχει αυτό εάν οι ελληνικές ομάδες ακόμα και ως ισχυρές δεν μπορούν να προκριθούν έναντι της Μπρεστ ή της Χιμπέρνιαν. Ισα ισα ο κατήφορος μπορεί να μην έχει τελειωμό στη συνέχεια με τις ελληνικές ομάδες να ξεκινάνε προκριματικά αρχές Ιουλίου (φέτος είχε Μουντιάλ και ήταν ξεχωριστό το καλεντάρι) και προετοιμασία αρχές Ιουνίου…

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Η ΑΕΚ μπορεί να μας εκτοξεύσει μπορεί και να μας σπρώξει ακόμα πιο χαμηλά. Κι εξηγούμαστε. Στις 8 Αυγούστου ξεκινάει την ευρωπαϊκή της περιπέτεια με στόχο να μπει στους ομίλους του Champions League. Στόχο που θα κυνηγά ταυτόχρονα και ο ΠΑΟΚ. Η είσοδος στους ομίλους δίνει σε κάθε ομάδα επιπλέον μπόνους 4.000 βαθμών (άρα 0.800 στην χώρα μας). Θα είναι το ιδανικό σενάριο να μπουν και οι δύο ομάδες αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι και το πιο δύσκολο.
Η ΑΕΚ λοιπόν την Δευτέρα θα μάθει (ως ισχυρή) τον αντίπαλό της σε περίπτωση πρόκρισης στα play off του Champions League. Η πρόκριση επί της Σέλτικ θα μας χαρίσει σίγουρα μία ακόμα ομάδα σε ευρωπαϊκό όμιλο (εάν αποκλειστεί στα play off του Champions League θα μπει στο Europa) και φυσικά αυξημένες πιθανότητες της ΑΕΚ να κάνει νέα υπέρβαση (μετά την περσινή).
Για τον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν θα χρειαστεί κλήρωση μιας και θα υπάρχει ορισμός από την UEFA εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν εάν περάσει την Σπαρτάκ Μόσχας θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Μπενφίκα-Φενέρμπαχτσε για μια θέση στους ομίλους του Champions League. Υπενθυμίζουμε πως εάν αποκλειστεί από τους Ρώσους έχει ήδη θέση στο Εuropa League.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Και φτάνουμε στον Ολυμπιακό. Ο οποίος την Δευτέρα θα μάθει και το ζευγάρι από το οποίο θα προέλθει ο αντίπαλός του σε περίπτωση πρόκρισης στα play off του Europa League. Ομως τα ματς με την Λουκέρνη είναι τόσο σημαντικά όσο κι αυτά του ΠΑΟΚ με την Βασιλεία.
Η Ελβετία είναι (μαζί με την Τσεχία) η χώρα η οποία κυνηγάμε για να την βάλουμε από κάτω. Ο Ολυμπιακός αν την αποκλείσει αφήνει τους Ελβετούς με 3 ομάδες στην Ευρώπη όσες θα έχουμε κι εμείς δηλαδή. Εδώ να προσθέσουμε πως μπορεί να υπάρξει κι άλλη ελληνοελβετική μάχη μιας και την Δευτέρα η ΑΕΚ μπορεί να κληρωθεί με την Γιουνγκ Μπόις!

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Οι Ελβετοί έχουν σίγουρα δύο ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Η Ζυρίχη είναι σε αυτούς του Europa League και η Γιουνγκ Μπόις μπαίνει στα play off του Champions League όπερ σημαίνει πως ακόμα κι αν αποκλειστεί θα έχει το… μαξιλαράκι του Europa. Επίσης παραμένουν στην Ευρώπη η Βασιλεία (με Φίτεσε) και η Λουκέρνη (με Ολυμπιακό)
Οι Τσέχοι έχουν ήδη μία ομάδα στους ομίλους του Champions League. Κι αυτή είναι η Βικτόρια Πλζεν. Φυσικά έχουν και ομάδα στο Europa League (την Γιάμπλονετς) και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν στα προκριματικά Σλάβια Πράγας (με Ντιναμό Κιέβου για Champions League) και Σίγκμα Ολομουτς (με Καϊράτ).
Οι Δανοί έχουν και τις τέσσερις ομάδες μέσα στο κόλπο. Κοπεγχάση (με ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Νόρτζελαντ (με Παρτιζάν), Μίντιλαντ (με Δε Νιου Σεντς) και Μπρόντμπι (με Σπάρτακ Σουμπότιτσα). Η λογική λέει πως θα ξεφύγουν κι άλλο…
Κι έχουμε και τους Κροάτες που είναι σε απόσταση αναπνοής από εμάς. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ (με Αστάνα για Champions League), η Ριέκα με Σπάρτα Σάρπσμποργκ και η Χάιντουκ (με τη Στεάουα).
από gazzetta.gr