Περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου προς την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του έτους, εκ των οποίων περισσότεροι από 850 τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, η UNHCR υπογραμμίζει ότι αυτό το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ αυξημένο, την ώρα που ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που κατάφεραν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές έχει καταγράψει σημαντική πτώση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
Περίπου 60.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2018, ήτοι 50% λιγότεροι από τον αριθμό που καταγράφηκε την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά επειγόντως από τα Κράτη και τις αρχές σε αυτές τις οδούς διέλευσης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών» δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για τη Μεσόγειο.
«Με τόσες ζωές σε κίνδυνο, είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε διαβεβαιώσεις στους καπετάνιους των πλοίων ότι θα μπορούν να αποβιβάσουν τους διασωθέντες επιβάτες» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι τα πλοία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπόρεσαν πρόσφατα να ελλιμενιστούν στην Ιταλία και τη Μάλτα.
Η Ισπανία έχει αναδειχθεί φέτος στην πρώτη χώρα εισόδου μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας την Ιταλία που έκλεισε τα λιμάνια της. Περισσότεροι από 23.500 πρόσφυγες και μετανάστες αφίχθησαν από τον Ιανουάριο, αριθμός μεγαλύτερος σε σύγκριση με το σύνολο του 2017, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.