«Τώρα τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα, είναι ελεγχόμενα. Η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Το 98% με 100% που περνούν τα σύνορα αυτομάτως ταυτοποιείται, δακτυλοσκοπείται, καταγράφεται και έτσι μπορεί κανείς καλύτερα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Υποστηρίζει ότι η Τουρκία τηρεί όλα όσα προβλέπονται από την ευρωτουρκική συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι οι ροές πριν από δύο χρόνια ήταν 13.000-15.000 άτομα την ημέρα και σήμερα μιλάμε για 50-80 άτομα την ημέρα. «Είναι πολύ διαχειρίσιμη η κατάσταση» αναφέρει μιλώντας στο Πρακτορείο, προσθέτει όμως ότι «πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των ελληνικών αρχών για να ανακουφιστούν περισσότερο τα νησιά».
Ο κ. Αβραμόπουλος καλεί τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό «να επιδείξουν αλληλεγγύη και να επιμεριστούν τις επιπτώσεις παίρνοντας ένα μέρος όλων εκείνων που δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας».
Ζητά ακόμη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν στην αλλαγή του Δουβλίνου έτσι ώστε το νέο που θα προκύψει να είναι πιο δίκαιο, πιο ισορροπημένο και βεβαίως να είναι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου καθαρά ευρωπαϊκό.
Τέλος, ο Έλληνας Επίτροπος αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τον Σεπτέμβριο θα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος φύλαξης των συνόρων.
Πηγή: reader.gr