Εκταμιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας η τελευταία δόση στήριξης του τρίτου Μνημονίου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διοχετευτούν στο δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συγκροτεί η κυβέρνηση προκειμένου να καλύπτει ανάγκες που θα προκύψουν κατά την μετα-Μνημονιακή περίοδο, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Μήνυμα στην Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και στην πειθαρχία έστειλε ο διευθυντής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές πως είναι δεσμευμένη να μην αντιστρέψει παλαιότερες μεταρρυθμίσεις και στην επιδίωξη βιώσιμων οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών που χρειάζονται μακροπρόθεσμα», είπε.
Σε ανακοίνωσή του ο ESM εκτιμά πως το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» θα ανέλθει σε περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για περίπου 22 μήνες μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το οποίο εκπνέει στις 20 Αυγούστου.
Η κυβέρνηση είναι πιο αισιόδοξη και υπολογίζει πως το απόθεμα ασφαλείας θα αρκέσει για τουλάχιστον 24 μήνες.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να επιτηρούν την Ελλάδα μέσω ενισχυμένης εποπτείας, που σημαίνει τέσσερις επισκέψεις ανά έτος και ενδελεχείς ελέγχους των δημοσιονομικών επιδόσεων. Αυτό το καθεστώς αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2022. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε πρόγραμμα στήριξης δεν χρειάστηκε ενισχυμένη εποπτεία.
Με την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης η ευρωπαϊκή βοήθεια που έλαβε η χώρα μας στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου ανέρχεται στα 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 24 δισεκ. λιγότερα από την αρχική πρόβλεψη για στήριξη ύψους 86 δισεκ.
Εάν συνυπολογιστεί και το δεύτερο Μνημόνιο τα ευρω-δάνεια ανέρχονται σε 204 δισεκ. ευρώ, που σημαίνει πως ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.

πηγή: skai.gr