«Η Τουρκία θα κάνει αυτό που ξέρει στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόθεσή του για έναρξη γεωτρήσεων ενώ ανακοίνωσε και τη μίσθωση ενός δεύτερου γεωτρύπανου.
«Ξεκινώντας γεωτρήσεις στα βαθιά και ρηχά νερά της Μεσογείου δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας. Κάποιοι συναντήθηκαν και συζήτησαν για το τι θα κάνει η Τουρκία. Η Τουρκία θα κάνει αυτό που ξέρει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ αλλά και τουρκοκυπριακά μέσα. Μάλιστα ο Ερντογαν υποσχέθηκε «τριπλασιασμό των προσπαθειών» ώστε να «μεγιστοποιηθεί το κέρδος από τα αποθέμετα υδρογονανθράκων»
Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια για μίσθωση ενός νέου πλοίου – γεωτρύπανου.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν την περασμένη Παρασκευή κατα τη διάρκεια των ανακοινώσεων για το πλάνο 100 ημερών της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του.
Η τουρκκυπριακή εφημερίδα Star αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο Ερντογαν αναφέριθηκε και στο κυπριακό ζήτημα.
«Λαμβάνοντας υπόψι ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για το ζήτημα της Κύπρου έχουν αποδειχθεί άκαρπες, εξαιτίας της στάσης των ελληνοκυπρίων, θα επιχειρειθεί μια διαφορετική διασδικασία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ενημερωθεί σχετικά με την πραγματική κατάσταση στο νησί και οι προσπάθειες να πειστεί θα συνεχιστούν».