Κορυφώνεται η διαμάχη της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον με αφορμή την φυλάκιση του αμερικανού πάστορα Μπράνσο με τον Ερντογάν να ανακοινώνει σε οργισμένους τόνους ότι το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Τουρκία λήγει αύριο το απόγευμα.
«Μας είπαν μέχρι αύριο στις 18: 00 θα μας τον στείλετε. Είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι; Εδώ είναι Τουρκία. Τι κάνετε; Δεν είμαστε τρόφιμοι (σημ. δεν εξαρτόμαστε από εσάς) Είμαστε η Τουρκία των 81 εκ. που στέκεται στα πόδια της όρθια. Έχουν σαν μαύρο σύννεφο πάνω μας εξαπολύσει την ισοτιμία του δολαρίου… Αυτά είναι οι πύραυλοι και οι οβίδες του οικονομικού πολέμου. Εμείς όμως λάβαμε τα μέτρα μας και συνεχίζουμε…», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε συνάντηση μελών του κόμματός του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας κοντά στο χωριό καταγωγής του την Ποταμιά.

«Προτιμούμε τον θάνατο από αυτή την ταπείνωση»

«Σημασία έχει να σπάσουμε τα χέρια αυτών που πυροδοτούν αυτή την επίθεση. Και στο παρελθόν πολλές φορές τους σπάσαμε αυτά τα χέρια. Νομίζουν ότι αυτό το έθνος θα παραδοθεί στις ισοτιμίες με τα ξένα νομίσματα. Αυτοί που θέτουν την Τουρκία απέναντί τους θα πληρώσουν το τίμημα. Όποιος υπομένει θα κερδίσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα κατακτήσουμε την νίκη. Προτιμούμε τον θάνατο παρά την ταπείνωση…» συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Η Τουρκία δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε, κι αλεστικά μην δίνετε. Αυτός που κάνει λάθος λογαριασμούς με την Τουρκία θα βρει τον μπελά του».
«Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους…επιλέγοντας αντί ημών έναν χριστιανό Αμερικανό πάστορα, συγγνώμη…συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», είπε ο Ερντογάν ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του
Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα–από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αλλά κυρίως την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.