Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 που διεξάγεται στο Νόβι Σαντ έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως είθισται για τα νέα αστεράκια, ενώ στα ρόστερ των φιναλίστ συναντάμε την επόμενη γενιά μεγάλων άσων του παρελθόντος. Οι Ελληνες και οι υπόλοιποι που θέλουν να ακολουθήσουν την καριέρα των πατεράδων τους!
Πολλά εκ των ονομάτων των παικτών στο Ευρωπαϊκό U16 της Σερβίας θυμίζουν κάτι από το παρελθόν και η FIBA μέσω της ιστοσελίδας της ξεχώρισε τους μικρούς που εμφανίζονται πλέον ως οι εκπρόσωποι της επόμενης γενιάς μπασκετικών οικογενειών που ήδη έχουν γράψει ιστορία με την πορτοκαλί θεά.
Ανάμεσά τους και τρεις της ελληνικής Εθνικής Παίδων, που έχει τους Βασίλη Τόλια, Αλέξανδρο Νικολαΐδη και Αντώνη Φιλίππου!

Βασίλης Τόλιας (γιος Νίκου Τόλια)

Ο Βασίλης Τόλιας είναι γιος του Νίκου Τόλια, ο οποίος ως παίκτης είχε αγωνιστεί μεταξύ άλλων στον Παναθηναϊκό την 5ετία 1980-1985 πανηγυρίζοντας τρία πρωταθλήματα και συνέχισε ως προπονητής σε ανδρικές και γυναικείες ομάδες.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης (γιος Σωτήρη Νικολαΐδη)

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είναι γιος του άλλοτε γκαρντ του ΠΑΟΚ, του Αμαρουσίου και της ΑΕΚ και κατόχου ενός Κυπέλλου Σαπόρτα κι ενός Κυπέλλου Ελλάδας, Σωτήρη Νικολαΐδη.

Αντώνης Φιλίππου (γιος Νίκου Φιλίππου)

Ο διεθνής φόργουορντ Αντώνης Φιλίππου από την πλευρά του κλείνει την… τριπλέτα για την ελληνική ομάδα, καθώς είναι γιος του πρωταθλητή Ευρώπης του 1987, Νίκου Φιλίππου, ο οποίος μετά τη χρυσή καριέρα του έχει υπηρετήσει το ελληνικό μπάσκετ και την Εθνική ομάδα από πολλά πόστα και πλέον προσφέρει και τον… γιο του!

Λούκα Τάρλατς (γιος Ντράγκαν Τάρλατς)

Τα ελληνικά… μήλα δεν είναι τα μοναδικά που έχουν… πέσει κάτω από τη μηλιά σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, αφού μεταξύ άλλων υπάρχει και ο γιος του παλαίμαχου σέντερ του Ολυμπιακού και των Σικάγο Μπουλς, Ντράγκαν Τάρλατς, Λούκα!

Ο Τάρλατς βρίσκεται στην εξέδρα και είναι εκ των περήφανων γονιών που παρακολουθεί το παιδί του να ακολουθεί τα βήματά του.

Ιβάν Περάσοβιτς (γιος Βέλιμιρ Περάσοβιτς)

Λίγο πιο… δίπλα από τον Τάρλατς, άλλος ένας μπασκετάνθρωπος παρακολουθεί τον γιο του στη διοργάνωση. Ο λόγος για τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, που έχει τον γιο του, Ιβάν να διαπρέπει με την Κροατία, με 19,7 πόντους ανά αγώνα στη διοργάνωση.

“Εχοντας έναν σπουδαίο του μπάσκετ σαν κι αυτόν για πατέρα, έχοντας κάποιον που μπορεί να με συμβουλεύσει από το υψηλότερο επίπεδο, αυτό σημαίνει τόσα πολλά” λέει ο νεαρός Κροάτης, αφότου με κάποιες εκ των κινήσεών του στο παρκέ θυμίζει κάτι από το ταμπεραμέντο του πατέρα του και προσθέτει πως “είχε μόλις αποσυρθεί όταν γεννήθηκα (σ.σ. το 2002) και δεν τον είχα δει να παίζει. Όμως είδα πολλά βίντεο, τον ρώτησα πολλά για τον καιρό που έπαιζε και τα έμαθα όλα”.

Ρόκο Πρκάτσιν (γιος Νίκολα Πρκάτσιν)

Ο Ιβάν Περάσοβιτς έχει για συμπαίκτη στην Κροατία έναν άλλο γιο με… βαρύ όνομα, που πέρασε και από την Ελλάδα. Ο λόγος για τον Ρόκο Πρκάτσιν, γιο του άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού, Νίκολα Πρκάτσιν, ο οποίος περνά μεταξύ άλλων τον ελεύθερο χρόνο του συζητώντας με τον υιό Περάσοβιτς για τα πεπραγμένα των πατεράδων τους.
Οσο πάντως οι Περάσοβιτς μοιάζουν, οι Πρκάτσιν διαφέρουν. Όχι στη θέση (σέντερ), αλλά στο στιλ, αφού ο Ρόκο είναι ένας πολύ αθλητικός παίκτης που μπορεί να τρέξει το γήπεδο με ταχύτητα… γκαρντ.
“Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ μας” επιμένει πάντως ο Ρόκο εξηγώντας: “Οσον αφορά την προσωπικότητα στο παρκέ, στο θέμα του χαρακτήρα. Θυμάμαι να τον βλέπω όταν έπαιζε και ήμουν παιδί, όμως ήταν στο τέλος της καριέρας του. Είδα τα πάντα από τις κασέτες κι έτσι τα ξέρω όλα από τότε”, την ώρα που ακολουθεί και… τρίτος Πρκάτσιν, ο 13χρονος Λόβρο, ενώ στην οικογένεια Περάσοβιτς υπάρχει και ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιβάν, ο 26χρονος Βίκο.
“Το μπάσκετ είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στο σπίτι των Πρκάτσιν” λέει γελώντας ο Ρόκο.

Αουγκούστας Μαρτσουλιόνις (γιος Σαρούνας Μαρτσουλιόνις)

Και οι Λιθουανοί πάντως έχουν τη δική τους νέα γενιά, μέσω του Αουγκούστας Μαρτσουλιόνις, γιο του θρυλικού Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, που κάνει τη διαφορά για τη μικρή Λιέτουβα, με χαρακτηριστικά και μπασκετικό IQ που παραπέμπει σε παίκτη μεγαλύτερης ηλικίας, από το νεαρό πόιντ γκαρντ.
“Ο πατέρας μου πάντα μου λέει παίξε με αυτοπεποίθηση κι αυτό είναι. Όλα θα πάνε καλά. Μου δίνει πολλές συμβουλές. Ξέρω πολλά για την καριέρα του και τη θητεία του στο ΝΒΑ” λέει ο Αουγκούστας για τον πατέρα του.

Κρις Χελμάνις (γιος Ούβις Χελμάνις) – Εφε Σαρίτσα (γιος Ουφούκ Σαρίτσα)

Στη Λετονία συναντάμε τον Κρις Χελμάνις, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, Ούβις, ενώ και η Τουρκία έχει τη νέα γενιά Σαρίτσα, με τον Εφε να είναι εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας, υπό το βλέμμα του πατέρα του, Ουφούκ Σαρίτσα.
από eurohoops.net