Χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν από παραλίες όλης της χώρας τρεις λουόμενοι σήμερα. Πρόκειται για μία 83χρονη, έναν 53χρονο αλλοδαπό και έναν 75χρονο. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Πάλλων Νισύρου, την παραλία Τραγανού-Αφαντού Ρόδου και τον Μαύρο Μόλο Κισσάμου.
Και οι τρεις διακομίστηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός τους
Οι τρεις αυτοί θάνατοι έρχονται να προστεθούν σε μια “μαύρη” λίστα για το φετινό καλοκαίρι που θέλει τουλάχιστον 18ο άτομα να έχουν χάσει τη ζωής τους στις ελληνικές θάλασσες από την αρχή του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα.
Από την 1η Ιουνίου έχουν πεθάνει 146 Έλληνες και 41 αλλοδαποί σε όλη την επικράτεια. Τέσσερα ακόμα θύματα είναι αγνώστων στοιχείων.
Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός για μια χώρα που έχει τόσο μεγάλη επαφή με τη θάλασσα. Ειδικά για φέτος που ελήφθησαν αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τους ναυαγοσώστες και βάσει του νέου νομικού πλαισίου (Π.Δ.31/2018 ΦΕΚ 61/Α/4-4-2018), τριπλασιάζονται οι θέσεις εργασίας ναυαγοσωστών στις ελληνικές ακτές.
Πλέον προβλέπονται πάνω από 7.500 θέσεις για ναυαγοσώστες ακτών. Ωστόσο, κι όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την τήρηση βασικών κανόνων και συμβουλών. Συμβουλές που είχε δώσει και στο Report Plus ο γνώστης του θαλάσσιου στοιχείου, ναυαγοσώστης και προπονητής Νικόλας Ρεπανάς ήδη από την αρχή του καλοκαιριού.
Συμβουλές που συνίστανται στο ότι δεν πρέπει να κολυμπάμε με το στομάχι γεμάτο, να μην υπερεκτιμάμε τις κολυμβητικές μας ικανότητες, να κολυμπάμε παράλληλα με την ακτή κι όχι προς τα βαθιά – όσο καλοί κολυμβητές και να είμαστε -, να μην μπαίνουμε σε κατάσταση μέθης στη θάλασσα, να αναφέρουμε στον ναυαγοσώστη κάποια αδιαθεσία μας, να βγούμε από τη θάλασσα αν δεν είμαστε καλά.
Η θάλασσα είναι πάντα ωραία αρκεί να τη σεβόμαστε.