Λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια για την επικύρωση ή όχι από τον σκοπιανό λάο της Συμφωνίας των Πρεσπών, το πολιτικό σκηνικό στην γειτονική χώρα έχει πάρει φωτιά.
Οι αποκαλύψεις για τη νοθεία στις εκλογές του 2012 έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας για το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και τον ηγέτη του, πρώην πρωθυπουργό Νίκολας Γκρουέφσκι.
Στην υπόθεση – σκάνδαλο, στην οποία έχει δοθεί το όνομα «Τιτανικός», αποκαλύπτεται μέσα από τους τηλεφωνικούς διαλόγους πρώην κυβερνητικών στελεχών πως το σύστημα του VMRO – DPMNE μεθόδευσε τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2012.
Ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο διευθυντής του γραφείου του, Μάρτιν Πρότουγκερ, η άλλοτε υπερυπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα και άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι, κατηγορούνται για εγκληματική συνωμοσία και άλλα αδικήματα.
Να σημειωθεί ότι στις 30 έως 31 Αυγούστου, το δικαστήριο θ αποφασίσει αν τελικά θα οδηγηθεί στη φυλακή ο Ν. Γκρούεφσκι για την πρωτόδικη καταδίκη του (23 Μαΐου) σε φυλάκιση δύο ετών, για άλλο σκάνδαλο.
Πάντως, φαίνεται πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι σκανδαλώδεις συνομιλίες θα ακούγονται δημόσια στο δικαστήριο το επόμενο διάστημα και ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος για το δημοψήφισμα που αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι προγραμματισμένο για τις 30 Σεπτεμβρίου.