Το Full Moon Edition της διοργάνωσης Free Earth φιλοξενήθηκε φέτος στη Σιθωνία Χαλκιδικής για πέντε ημέρες από τις 23 ως τις 27 Αυγούστου. Δεν ήταν ανώδυνη όμως η όλη διοργάνωση με τις ιδιαιτερότητες που έχει ένα πάρτυ ηλεκτρονικής μουσικής, που έλαβε χώρα στο παλιό δημοτικό κάμπινγκ στο Ν. Μαρμαρά στην περιοχή Αζάπικο. Έκταση που σήμερα διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι διοργανωτές φημίζονται για τις ανάλογες εκδηλώσεις μουσικής και θεάματος που κατά καιρούς γίνονται στην Ελλάδα, όπως εύκολα μπορεί να διαβάσει κανείς στον ιστότοπο της διοργάνωσης. Ωστόσο στη Χαλκιδική, και για μια έκταση στολίδι, 80 στρεμμάτων, γεννιούνται πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την ηχορύπανση, τον όγκο των επισκεπτών και το ύφος μιας τέτοιας διοργάνωσης, σε σχέση πάντα με την ποιότητα του τουρισμού που έχει και χρειάζεται ο νομός.
Το πενθήμερο των εκδηλώσεων ενόχλησε ιδιαίτερα τους τουρίστες που έμεναν σε κοντινή απόσταση από το κάμπινγκ. Η μουσική όπως δήλωναν, ήταν πολύ δυνατά και δυστυχώς σε 24ωρη βάση. Άλλωστε υπήρχαν και τα πάρτυ που προγραμματίστηκαν για τις 22 Αυγούστου και 27 και 28 στη συνέχεια, ημέρες έναρξης και λήξης αντίστοιχα που ουσιαστικά παρέτειναν το «μαρτύριο» για όσους ήθελαν να περάσουν τις διακοπές τους ξεκούραστα και ήσυχα. Οι καλλιτέχνες μόνο που συμμετείχαν στο φεστιβάλ έφταναν τους 100 στον αριθμό, και οι συμμετέχοντες τις 3 χιλιάδες άτομα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ισχυρή και συχνή ήταν η αστυνομική παρουσία στην έκταση. Παρόλα αυτά επίσημη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε ο δήμος Σιθωνίας. Με λίγα λόγια, και αυτό είναι το κύριο ερωτηματικό, η πολιτεία αγνόησε την αυτοδιοίκηση, και παραχώρησε, προφανώς έναντι τιμήματος, την έκταση στους εν λόγω διοργανωτές για τις ανάγκες του φεστιβάλ.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι διοργανωτές στην ιστοσελίδα τους διαφημίζουν τη μουσική εκδήλωση με μια ευχή. Να μπορέσουν να κάνουν το Αζάπικο μόνιμο τόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, «με τις ευλογίες και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Εύλογα ωστόσο πιθανολογείται ότι θα βρουν απέναντί τους την τοπική κοινωνία που όπως προαναφέραμε επιδιώκει τη διαρκή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.