Η μειωμένη παραγωγή και ο περιορισμός στην επεξεργασία και διακίνηση τσίπουρου, τα γνωστά ρακοκάζανα,  απασχόλησαν συνάντηση που συγκάλεσαν οι αμπελοπαραγωγοί του Αγίου Παύλου στη Ν. Καλλικράτεια. Τα προβλήματα είναι πολλά και φέτος σε αυτά προστέθηκε η ζημιά που έπαθαν από το χαλάζι και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Τσεπέλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παύλου, στη συγκεκριμένη συνάντηση κλήθηκαν οι πολιτικοί της Χαλκιδικής, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. Από το δήμο Ν. Προποντίδας ωστόσο, ήταν στη σύσκεψη που είχαν οι παραγωγοί, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Δημήτρης Τσούφης που και στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τα θέματά τους.

Συνολικά οι αμπελοπαραγωγοί από Λάκκωμα, Γωνιά, Άγιο Παύλο, Καλλικράτεια, Σύλλατα είναι περίπου 1500 άτομα που παράγουν 5 εκατομμύρια κιλά για κρασοστάφυλα και τα επιτραπέζια σταφύλια. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Αυταρά, αγρότη, στα καζάνια πλέον μπορούν να παράγουν τσίπουρο μόνο για ιδία χρήση και μάλιστα όχι πάνω 1700 κιλά σταφύλια. Επιπλέον 10.000 στρέμματα παραγωγής καταστράφηκαν από τις καιρικές συνθήκες.

«Από ποιο οινοποιείο θα περάσουμε την δική μας παραγωγή για να βγάλουμε τσίπουρο πληρώνοντας το φόρο του κρασιού. Τα μεγάλα οινοποιία έχουν τις δικές τους παραγωγές», αναρωτιέται ο κ. Τσεπέλης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσούφης στήριξε σε πρώτη φάση την πρωτοβουλία των παραγωγών να αναδείξουν το πρόβλημά τους. «Οι αγρότες ζητούν μόνο να μαζέψουν τα επιτραπέζια σταφύλια και να τα κάνουν τσίπουρο. Δυστυχώς μέχρι τώρα βρήκαν κλειστές πόρτες από φορείς στους οποίους απευθύνθηκαν», τόνισε ο ίδιος.
Οι συνεταιρισμοί από Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη θα διαμαρτυρηθούν από κοινού στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και μάλιστα τώρα με αφορμή τη ΔΕΘ. Θα επιδιώξουν την οινοποίηση των επιτραπέζιων σταφυλιών ώστε να μειωθεί η ζημιά που έχουν υποστεί. Κάτι ανάλογο, όπως λένε οι παραγωγοί, πέτυχαν οι συνάδελφοί τους πέρσι στην Ιταλία.