Στην ανάληψη του υπουργικού χαρτοφυλακίου της Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον τελευταίο ανασχηματισμό αναφέρθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η στιγμή ήταν ώριμη για να συνεργαστεί με τη σημερινή κυβέρνηση.
«Για μένα, ήταν ώριμη η στιγμή, τώρα που υπάρχει η αλλαγή, η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση, που γυρίζει σελίδα η χώρα. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση και τιμή να συμμετέχω σε αυτή την συλλογική προσπάθεια», ανέφερε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», υπενθυμίζοντας ότι το 2012 παραιτήθηκε από υφυπουργός Εξωτερικών, διαφωνώντας με το δεύτερο μνημόνιο.
«Επέλεξα συνειδητά να αποστασιοποιηθώ από την ενεργό πολιτική επί έξι χρόνια.
Είχα τις απόψεις μου, στήριζα την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, την αναγκαιότητα συσπείρωσης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλιστικών, δημοκρατικών, οικολογικών. Δεν έχει σημασία απλώς ότι πάμε σε μία νέα ημέρα, σημασία έχει τι πρόσημο θα δώσουμε», επισήμανε, εκτιμώντας ότι μέρος τω ν δυνάμεων της ελληνικής κεντροαριστεράς «έχει σαφή κεντροδεξιά κατεύθυνση και επιδίωξή τους κάποια στιγμή στο μέλλον είναι και μία συμπόρευση συνεργασίας με την ΝΔ».
«Στήριξη μιας αναβαθμισμένης δημόσιας διοίκησης»
Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «η παραγωγική και κοινωνική στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την αντίστοιχη στήριξη μίας αναβαθμισμένης δημόσιας διοίκηση. Η ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να είναι και θεσμική και διοικητική και παραγωγική και κοινωνική.
Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία και θεσμική λειτουργία χωρίς ανεξάρτητη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».
Μάλιστα επέκρινε όσους μιλούν για κρατισμό, υποστηρίζοντας ότι «κάνουν κριτική από την πλευρά του νεοφιλελευθερισμού, της λογικής ότι δεν χρειάζεται καν δημόσια διοίκηση, και την κάνουν συνήθως μέσα από μία απαξίωση. Η δημόσια διοίκηση είχε και προβλήματα και παθογένειες, όπως και πολλοί παραγωγικοί τομείς, προβλήματα αξιοκρατίας, γραφειοκρατίας, αποτελεσματικότητας, εκσυγχρονισμού. Δεν μπορεί ο στρατηγικός σχεδιασμός των επόμενων βημάτων της χώρας να γίνει με όρους του ’60, του ’70, του ’80. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το να απαξιώνουμε συστηματικά και με πρόθεση την δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους λειτουργούς».
«Υπάρχει αναζήτηση ανασύνθεσης με νέους όρους του προοδευτικού χώρου»
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μία αναζήτηση ανασύνθεσης με νέους όρους του προοδευτικού χώρου, αλλά και του προοδευτικού αφηγήματος, ενός προοδευτικού οράματος. Δεν μπορούμε να μιλάμε με τους όρους συγκρότησης της οικονομίας και κοινωνίας της δεκαετίας του ’60, όταν τα νέα παιδιά λειτουργούν με τις νέες τεχνολογίες, η οικονομία πάει στην ρομποτική …
Σημασία έχει να είναι ίδιες οι αρχές μας, για την Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Και να δώσουμε ένα περιεχόμενο προοδευτικό σε αυτές τις αρχές, στις ανάγκες του σήμερα».
Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για πρόκληση, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει « μεγάλο περιθώριο σύγκλισης και διαλόγου, κατ’ αρχήν σε κοινωνικό επίπεδο».
«Δεν γίνονται όλα εύκολα από την μία ημέρα στην άλλη … αλλά είμαστε μετά το μνημόνιο, η χώρα γυρίζει σελίδα, εκ των πραγμάτων ανακτά μεγαλύτερο εύρος πολιτικών ελιγμών και περιθωρίων.
Σταδιακά θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ευρύτερο πλαίσιο και στις Βρυξέλλες, αυτά τα πράγματα αλληλοσχετίζονται.
Είναι μία συζήτηση που τους απασχολεί όλους.
Εκ των πραγμάτων, το προοδευτικό, το αριστερό, το σοσιαλιστικό, πρέπει να επαναπροσδιορίζεται συνεχώς, με βάση τις συνθήκες και ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας, της συγκυρίας.
Σαφώς υπάρχουν τα εργαλεία, πρέπει να επεκταθούν.
Η προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός, φάνηκε και με τον ανασχηματισμό, είναι προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.
από protothema.gr