Για τη μεγαλύτερη έκθεση της τελευταίας 20ετίας προετοιμάζεται η Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των εκθετών στην 83η ΔΕΘ που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου έχει ήδη καταγράψει ρεκόρ, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να φθάσει τους 300.000 στις εννέα ημέρες της διοργάνωσης.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ- Helexpo οι συμμετοχές εκθετών συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι πως για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια άνοιξε και ο ημιόροφος του «Π 16».
Οι φετινοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι και από την περσινή –κατά γενική ομολογία επιτυχημένη- έκθεση. Οι εκθέτες ξεπερνούν του 1.500 από 1.398 που ήταν το 2017, ενώ έχουν καλυφθεί όλοι οι εκθεσιακοί χώροι της έκθεσης συνολικής επιφάνειας 32.075 τμ από 27.191 τμ πέρσι.
Σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή των ΗΠΑ, που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης. Στο αμερικανικό περίπτερο («Π 13») επιφάνειας 6.000 τμ συμμετέχουν 60 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου όπως: Google, Microsoft, ΙΒΜ, Pfizer, Coca – Cola, Lockheed Martin κ.α.
Εκτός από τις ΗΠΑ οι επίσημες κρατικές συμμετοχές φθάνουν τις 20. Σημαντική θα είναι η συμμετοχή της Κίνας η οποία ήταν η τιμώμενη χώρα στην περσινή ΔΕΘ με 30 επιχειρήσεις, ενώ με 35 επιχειρήσεις συμμετέχει η Ινδία. Εκτός από τις ΗΠΑ, στη φετινή ΔΕΘ συμμετέχουν οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία.
Πέρα από τις διεθνείς συμμετοχές το «παρών» στην ΔΕΘ δίνουν και 48 Επιμελητήρια με περισσότερες από 360 επιχειρήσεις. Παράλληλα, στο περίπτερο 12 διοργανώνεται το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)» στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 100 ελληνικές start ups.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ διοργανώνονται πολλές παράλληλες δράσεις, όπως τα Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας, η έκθεση αυτοκινήτου Automotion, το αφιέρωμα AKADEMIA, αφιερώματα στη Γαστρονομία, τον κλάδο της Μόδας και της Ομορφιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι χωρίς τσιγάρο. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Smoke Free (που γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Παπαστράτος) θα απαγορεύεται η χρήση κάθε καπνικού προϊόντος στους εσωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα παροτρύνονται οι επισκέπτες να μην καπνίζουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους, αλλά να κατευθύνονται στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες καπνιζόντων.
από insider.gr