Χωρίς «λευκό καπνό» ως προς την τιμολογιακή πολιτική που θα ισχύσει για τη φετινή παραγωγή της επιτραπέζιας «Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής», αλλά με την υπόσχεση από το εμπόριο ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις αμέσως επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν βγει το Σαββατοκύριακο, μια και από Δευτέρα είναι να αρχίσει η μαζική συγκομιδή, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών του κλάδου, το βράδυ της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου στη Χαλκιδική.
Φέτος η απώλεια παραγωγής, από αίτια που σχετίζονται, άµεσα ή έµµεσα, µε τις καιρικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 60%-70%, από τα κανονικά επίπεδα.
Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 8 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Πόρτες, στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής και σε αυτό ανταποκρίθηκαν εκ μέρους των παραγωγών διοικητικοί εκπρόσωποι σειράς αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, όπως από τα Φλογητά, τα Σήμαντρα, τον Αγ. Μάμα, την Ποτίδαια, τα Βραστά, την Ορμύλια, την Τένεδο, το Βάβδο κι αλλού.
Από τους μεταποιητές το «παρών» έδωσαν ιδιοκτήτες ή ανώτατα διοικητικά στελέχη των εταιρειών Olive Hellas, Intercom Foods, ΔΕΑΣ, Κωνσταντόπουλος, Sithonia Olives, Regina, Κωνταντινίδης, Καλαμίδας και Καλατζής. Και οι δύο πλευρές εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται, οπότε η συνάντηση, από άποψη αντιπροσωπευτικότητας, είχε νομιμοποιητικό χαρακτήρα.
Σημειωτέον ότι η επιτραπέζια «πράσινη ελιά Χαλκιδικής» προοιωνίζεται είδος σε µεγάλη ανεπάρκεια, για την εµπορική σεζόν του 2018-2019, καθώς η απώλεια παραγωγής, από αίτια που σχετίζονται, άµεσα ή έµµεσα, µε τις καιρικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 60%-70%, από τα κανονικά επίπεδα προκαλώντας απογοήτευση στους παραγωγούς και όπως όλα δείχνουν σκληρή «µάχη» µεταξύ των µεταποιητών, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρώτη ύλη.
Υψηλές θερµοκρασίες το χειµώνα, ξηρασία την άνοιξη, βροχοπτώσεις κι ακολούθως και χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι, δηµιούργησαν συνθήκες οι οποίες οδήγησαν σε ακαρπία, αλλά και καταστροφές στους καρπούς που κατάφεραν να δέσουν µετά την ανθοφορία, καθιστώντας τους από ό,τι φαίνεται δύσκολα εµπορεύσιµους.
από agronews.gr