Ç ÍÁÕÁÑ×ÉÄÁ ÔÏÕ 6ïõ ÁÌÅÑÉÊÁÍÉÊÏÕ ÓÔÏËÏÕ USS MOUNT WHITNEY (LCC/JCC 20) ÁÑÏÄÏ ÔÇÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ

Το USS Mount Whitney έβαλε πλώρη για την πόλη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, και σύντομα αναμένεται να δέσει στο λιμάνι.

Ανοιχτά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται από σήμερα το πρωί η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού στόλουUSS Mount Whitney.
Η ναυαρχίδα του 6ου στόλου έχει σαν βάση την Gaeta της Ιταλίας. Κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία Newport News Shipbuilding Drydock Company και ονομάστηκε από την κορυφή ύψους 4.421 μέτρων στη οροσειρά Sierra-Nevada στην Καλιφόρνια, το υψηλότερο σημείο στις χαμηλότερες ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Το USS Mount Whitney, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1971, έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό, καθώς και στο Κέρας της Αφρικής. Επίσης, τον Αύγουστο του 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους είχαν πληγεί από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας, ενώ από τον Μάρτιο του 2011 αποτέλεσε το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά της Λιβύης.
Το πλοίο έχει εκτόπισμα 15.000 τόνων, μήκος περίπου 190 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων. Φέρει επαρκή ποσότητα τροφίμων για αποστολή 90 ημερών, παράγει δε ημερησίως 100.000 γαλόνια γλυκού νερού. Παράλληλα, φέρει ένα ελικόπτερο, ενώ ο πολεμικός εξοπλισμός του είναι ελαφρύς, με κύριο σκοπό την αυτοπροστασία. Λόγω του άκρως σημαντικού ρόλου του, φέρει, επίσης, έναν εξαιρετικά προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.