Από τον Πύργο του Τριγωνίου και με φόντο όλη τη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων, που ξεκινάνε στις 29 Σεπτεμβρίου.
Από το πιο δημοφιλές σημείο των Κάστρων, τον Πύργο του Τριγωνίου και με φόντο όλη τη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε σήμερα το πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων, του μεγαλύτερου πολιτιστικού θεσμού της πόλης για πάνω από μισό αιώνα.
Όπως και τις άλλες χρονιές, έτσι και φέτος, η συνέντευξη Τύπου για τα Δημήτρια δόθηκε σε έναν ξεχωριστό χώρο, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, της αντιδημάρχου Πολιτισμού Έλλης Χρυσίδου και της καλλιτεχνικής επιτροπής. Την περασμένη χρονιά το πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί στη σέντρα του Καυτατζόγλειου Σταδίου και το 2016 σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης.
“Σήμερα είμαστε εδώ σε ενα πραγματικά όμορφο χώρο, η επιλογή έγινε γιατί θέλουμε να συνδέσουμε τη μνήμη της πόλης με τον σύγχρονο πολιτισμό. Πρέπει να ζούμε και να μπαίνουμε σε αυτούς τους χώρους. Τα Δημήτρια φέτος ξεκινάνε σηματοδοτώντας τη δική μας άποψη για το τι ρόλο πρέπει να παίξει η Θεσσαλονίκη στο μέλλον. Πέραν των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι η πόλη που θα συνδέσει και θα φέρει σε επικοινωνία τους λαούς της Μεσογείου. Να προωθήσουμε τη συνεργασία με όλες τις περιοχές”, τόνισε η κ. Χρυσίδου.
“Αυτό που βλέπω από το πρόγραμμα είναι ότι κάθε χρόνο τα Δημήτρια αποκτούν μια άλλη δομή. Δεν είναι αυτά που ήταν παλιά. Ελπίζω αυτή η ιστορία να εξελιχθεί σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό, δεν μιλούμε πια για βαλκανικό, ώστε να μπορέσουμε να ανέβουμε ένα σκαλοπάτι παραπάνω”, σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Οι τέχνες, οι άνθρωποί της και η πόλη συναντώνται για μια ακόμα φορά στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, που θα διαρκέσουν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου.
Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου με την προφεστιβαλική εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Προξενείου, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου στα Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιτενλικ.

Το πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων

Με περισσότερες από 70 εκδηλώσεις (20 εικαστικά, 14 μουσικές, 19 θεατρικές, τρεις χορού, μια κινηματογράφου, δύο συνέδρια, δύο workshops, 10 showcases θεάτρου, πέντε παράλληλες εκδηλώσεις και δύο πάρτι (για την έναρξη στις 29 Σεπτεμβρίου και τη λήξη στις 21 Οκτωβρίου, στο Λιμάνι και το θέατρο της ΕΜΣ αντίστοιχα) τα 53α Δημήτρια έχουν και φέτος προϋπολογισμό 440.000 ευρώ(τον ίδιο με την περσινή διοργάνωση) και σειρά συνεργασιών με τοπικούς φορείς και με χώρους πολιτισμού.
Μετά από σχετικό open call, κατατέθηκαν 250 αιτήματα-προτάσεις. Η ανοικτή πρόσκληση αφορούσε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.
Στο βασικό πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων το κοινό θα απολαύσει από συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία μέχρι project, performances, εκθέσεις και εκδηλώσεις στη Ροτόντα, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, το Λιμάνι, τα Σφαγεία, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βαφοπούλειο και το Γενί Τζαμί.
Θα μπορέσει να δει το «Ζωντανό θέατρο» του 1968, θέατρο με άρωμα από Δανία, Ουγγαρία, Βέλγιο.
Θα γνωρίσει την Catherine Bay και συνεργασίες και βραδιές με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου. Εγκαινιάζεται λοιπόν το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας».
Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες όπως η Σερβία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Βοσνία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Γεωργία, το Ισραήλ, την Γερμανία, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε χώρες που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση.
από voria.gr