Μόλις τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και δεν είναι ο νέος πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε αυτός που συγκεντρώνει πάνω του την προσοχή της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Δεν είναι καν ο νεαρός ηγέτης των 5 αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, (του κόμματος που κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις Εθνικές εκλογές), αυτός που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η προσοχή όλων από την αρχή στράφηκε στον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι και νέο υπουργό εσωτερικών της χώρας, που σε λιγότερο από έναν μήνα είχε μπλοκάρει τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και απαιτούσε την εξορία των Ρομά από την Ιταλία.

Μόλις δέκα ημέρες μετά την ανάθεση του υπουργείου Εσωτερικών, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ, όταν αρνήθηκε την προσάρτηση στο σκάφος διάσωσης Aquarious, στο οποίο επέβαιναν 629 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μια εβδομάδα αργότερα, κάλεσε για απογραφή των μειονοτήτων των Ρομά, απειλώντας να απελάσει όσους δεν είναι Ιταλοί.

Τώρα βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα αφού κατέθεσε μήνυση κατά της έγχρωμης Ιταλίδας πολιτικού Σεσίλ Κιέντζε, (που είχε βρεθεί να της πετάνε μπανάνες και να την παρομοιάζουν με ουραγκοτάγκο κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός ενσωμάτωσης της Ιταλίας), για δυσφήμιση της Λέγκας, του κόμματός του, το οποίο αποκάλεσε ρατσιστικό.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Σαλβίνι περίμενε την στιγμή που θα ανέβει στην εξουσία, ώστε να την εκμεταλλευτεί για προσωπικό του όφελος.

Όταν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο – ο οποίος είναι υπό την προστασία της αστυνομίας για το έργο του για το οργανωμένο έγκλημα – τον επέκρινε, ο Σαλβίνι δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει την προστασία του.

Πριν από τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο 45χρονος Σαλβίνι υποσχέθηκε να απελάσει 500.000 παράνομους μετανάστες, χαρακτήρισε το Ισλάμ «απειλή» που είναι ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα και ισχυρίστηκε ότι η Ιταλία χρειάζεται «μαζική κάθαρση».

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Ευρώπης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, με 2,7 εκατομμύρια φίλους στο Facebook – σε σύγκριση, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει 2,5 εκατ.

Όταν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πσυζητούσαν την προσφυγική κρίση, ο Σαλβίνι πόσταρε στη σελίδα του στο Facebook τις θεωρίες συνωμοσίας κατά του Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας ότι ο Εβραίος δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος χρηματοδοτεί ξένες ΜΚΟ σε συμπαιγνία με διακινητές ανθρώπων.

Λίγο αργότερα το ποστάρισμα του είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 30.000 Likes

Ο καπετάνιος

Η άνοδος του Σαλβίνι μπορεί να φαίνεται ξαφνική, αλλά ασχολείται με την πολιτική εδώ και πολλά χρόνια.

Όταν έγινε ηγέτης του κόμματος το 2013, η Βόρεια Λέγκα ήταν ένα κίνημα που βούλιαζε στα σκάνδαλα και πάλευε για να κερδίσει το 3% των ψήφων. Κέρδισε 17% τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι μπορεί να φτάσει το 29% τώρα – ξεπερνώντας το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) ως το πιο δημοφιλές κόμμα της Ιταλίας.

Η ακροδεξιά είναι δεδομένο πως αυξάνει τα ποσοστά της σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ τα κεντροαριστερά κόμματα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στη μετανάστευση και την παγκοσμιοποίηση.

Η μετανάστευση στην Ιταλία είναι ένα πραγματικό ζήτημα, η ευρωζώνη και η σχέση μεταξύ των κρατών και της ΕΕ είναι επίσης ένα πρόβλημα. Οι λαϊκιστές απλοποιούν τις απαντήσεις στα προβλήματα αυτά.

Η θέση του Σαλβίνι ο οποίος παρουσιάζει την μετανάστευση ως απειλή και τη ΕΕ ως τύραννο, είναι απλοϊκή, αλλά είναι μία που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να καταλάβει. Οι υποστηρικτές του εξυμνούν το ότι είναι συνεπής.

Το στυλ του Σαλβίνι είναι απλό και άμεσο- θυμίζει αυτό του Πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν (τον οποίο άλλωστε δεν κρύβει πως θαυμάζει και πρόσφατα υποδέχτηκε στην Ιταλία) και του Αυστριακού Αντι-καγκελάριου Χέινζ Κρίστιαν Στράτσε.

Τα λόγια του ξεπερνούν τον ρόλο του υπουργού Εσωτερικών και είναι τόσο αμφιλεγόμενα που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης τα αναπαράγουν και τα μεγαλοποιούν – γεγονός που του επιτρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο και να θέτει την εθνική ατζέντα.

Οι αναλυτές συχνά δείχνουν να μην κατανοούν τις ασυμβίβαστες δηλώσεις του.

Παραδείγματος χάριν, μετά την απαγόρευση στο Aquarious, τα ιταλικά ναυτικά πλοία συνέχισαν να διασώζουν τους μετανάστες στη θάλασσα και να τους πηγαίνουν στην Ιταλία, συχνά τη νύχτα.

Ο Σαλβίνι καλλιεργεί την εικόνα του «γείτονα», ενός καλού ανθρώπου μακριά από τους διαδρόμους της εξουσίας, που απλώς αναγκάζεται να μιλήσει για όλους, γιατί η κατάσταση το απαιτεί. Ορισμένοι υποστηρικτές του τον αποκαλούν «Ο Καπετάνιος»: Είναι μέλος της ομάδας, αλλά σε κάπως υψηλότερο επίπεδο.

Από το ένα άκρο στο άλλο…

Έχει τελειοποιήσει την εικόνα της απλότητας μετά από δεκαετίες πολιτικής δραστηριότητας.

Γεννημένος σε μία οικογένεια μεσαίας τάξης του Μιλάνου το 1973 (είναι και φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν), σπούδασε ιστορία αλλά ποτέ δεν αποφοίτησε και έγινε μέλος της τότε εμπρηστικής Βόρειας Συμμαχίας του 1990, ενώ πειραματίζονταν με μεγάφωνα και την οργάνωση λαϊκών κινημάτων.

Το 1993, έγινε δημοτικός σύμβουλος στο Μιλάνο – το μοναδικό επίσημο αξίωμα που κατείχε πριν γίνει υπουργός εσωτερικών.

«Στους δρόμους, ο Σαλβίνι ενεργούσε ως αντιπολίτευση, ακόμη και αν μέλη του κόμματος του ήταν και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όταν ήμουν δήμαρχος», λέει ο πρώην δήμαρχος του Μιλάνου Γκαμπριέλε Αμερτίνι, στο Il Militante – ένα βιβλίο για το Σαλβίνι από τους δημοσιογράφους Αλεσάντρο Μαντρόν και Αλεσάντρο Φράνζι.

Το 2003, ο Σαλβίνι έγινε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Βόρειας Λέγκας, Ραδιοφωνία Padania, όπου βελτίωσε τις δεξιότητές του στην επικοινωνία , στη δυνατότητα του να εκφέρει έξυπνες ατάκες που κάνουν πρωτοσέλιδα και δημιουργούν συνθήματα. Είχε μάλιστα άμεση επικοινωνία με τον κόσμο, αφού μπορούσαν να τηλεφωνήσουν και να μιλήσουν μαζί του.

Το ραδιόφωνο ενίσχυσε επίσης την ικανότητα του Σαλβίνι να κατανοεί καλύτερα την κοινή γνώμη και να δρα αναλόγως. Μέσα από τα χρόνια, υποβλήθηκε σε δραστικές μεταμορφώσεις.

Ξεκίνησε ως «αριστερός» στο εσωτερικό της Βόρειας Λέγκας, ιδρύοντας ακόμη και μια κομμουνιστική παράταξη του κόμματος – ενώ σήμερα εκφράζει θαυμασμό για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ορμπάν και τον Τραμπ.

Εχθροί εκ των έσω

Ο Σαλβίνι συχνά επικρίνεται ως «οπορτουνιστής».

Ως ευρωσκεπτικιστής, τον Μάρτιο ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να βγάλει την Ιταλία από την Ευρωζώνη. Αργά τον Μάιο, δήλωσε ότι η Ιταλία «καταλαμβάνεται οικονομικά από Γερμανούς, Γάλλους και Ευρωκράτες».

Και μετά από δύο δεκαετίες προεκλογικής εκστρατείας για τη Βόρεια Λέγκα – ένα κόμμα που ζήτησε την απόσχιση της Βόρειας Ιταλίας από το Νότο, εξ ου και το όνομα – όταν έγινε ηγέτης της, έσβησε το κυριότερο στόχο πολιτικής του κόμματος και το μετέτρεψε σε εθνικιστικό κόμμα, ως απλά «Λέγκα».

Κάποιοι από το δικό του κόμμα τον περιφρονούν για την προσωποποίηση του κόμματος και την εγκατάλειψη της ιδέας απόσχισης.

«Έχει καταλάβει το κόμμα», δήλωσε ένα μέλος της Λέγκας στο Al Jazeera. «Υπάρχει ένας πυρήνας των μελών της Λέγκας που εξακολουθούν να πιστεύουν στα ιδανικά της Βόρειας Λέγκας και δεν τα ξεχνούν. Δεν μπορείς να τον επικρίνεις τώρα που πήγε το κόμμα στο 29%, αλλά στην πολιτική όταν χάνεις, μπορείς να τελειώσεις μέσα σε 10 λεπτά».

Αναμφισβήτητα, ο Σαλβίνι χτυπά τώρα μια ευαίσθητη χορδή στους Ιταλούς: μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 72% των Ιταλών υποστηρίζει τη γραμμή του για τη μετανάστευση.

Όλα δείχνουν ότι αν δεν σταματήσει η άνοδος της Λέγκας – η ιταλική αστυνομία οικονομικού εγκλήματος ερευνά πιθανή κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος από το κόμμα – ο Σαλβίνι θα μπορούσε σύντομα να τραβήξει την πρίζα της τρέχουσας κυβέρνησης της Ιταλίας, να προκηρύξει εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός. Κάτι που θα έμοιαζε με εφιάλτης για την υπόλοιπη Ευρώπη.

από reader.gr